gyarmaticitrom

Savanyú a narancs!

Friss topikok

  • irgalmatlan fivér: @movhu: idősb torjay liberálisként égette magát a magyar narancs fórumán, ifjabb torjay meg egy ... (2009.11.23. 00:17) Nem kérdezgettek sokat...
  • Grege: No, én most lelépek jól, köszi a beszélgetést, érdekes volt az álláspontod. Hétfőig nem bizti,hog... (2008.02.01. 17:02) Vizsgálat a Petőfi Rádió ellen!
  • antiati: ja és wi-fi az utcán? ... és azt is csak ugy kapjuk a Nagyoktól?!...szerintem nem lenne kifizetődő... (2008.02.01. 03:20) Betegeskedik az aranytojást tojó tyúk?
  • antiati: én éppen minap láttam ott egy bűntetést :P (2008.02.01. 02:46) Köszi!

Linkblog

Archívum

HTML

Vizsgálat a Petőfi Rádió ellen!

2008.01.31. 11:28 | gyarmaticitrom | 108 komment

Az eredeti írást cenzúráztam. A miértjét nem kívánom nem kívánom kitálalni. Pedig az a pár mondat ért egyedül valamit az alábbi, így már snassz írásból. Bocsi!
Az ORTT vizsgálatot indított a Petőfi rádió ellen a közszolgálati műsorszolgáltatók törvényének be nem tartása végett. Ugyanis: a médiatörvény 23. paragrafusának 3. bekezdése kimondja: "A közszolgálati műsorszolgáltató és a közműsor-szolgáltató biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a műsorszámok változatosságával gondoskodik a nézők széles köre, illetve minél több csoportja érdeklődésének színvonalas kielégítéséről.

Ez komoly dolog ám. Ezek szerint a minél szélesebb körű ízlésvilágnak kell megfelelni, illetve kisebbségi műsorok tömkelegével kellene jelentkeznie a párját ritkító módon KÖZKEDVELT közszolgálati MR2-Petőfi rádiónak. Így is fel lehet fogni, meg úgy is, hogy az átalakítást követően mérhetővé vált a Petőfi hallgatottsága. Sőt! (http://www.emasa.hu/cikk.php?id=3173) Ami, ha úgy vesszük a nézők széles körének jó, illetve egyre több csoportja kapcsolódik be annak nézésébe <- így fogalmaz a médiatörvény! (sicc). Szóval hallgatásába. Igaz nem gyártanak kisebbségi műsorokat. Az nincs. Az hallgassa a Kossuth Rádiót. Annyi helyen lehet kisebbségi műsorokat hallani, látni. Csóri Petőfit, akik jóformán csodát vittek véghez, legalábbis ahhoz képest, mikor még kisebbségi műsorokat adtak, és a kutya sem hallgatta őket, ebből a szögből mindenféleképpen. Kivéve talán a rádió kabarét. Szóval azóta meg NÉGYSZEREZŐDÖTT (!!!) a hallgatottság. Lehet, hogy ez a baj? Veszélyeztetné a kereskedelmi rádiónak csúfolt izéket? Á dehogy. Itt finomabb dologról lehet szó!

Az ORTT-nek az nem csípi a szemét, hogy még a TV-k cenzúrázva vannak. Igaz nem direktbe, de nem mondhatnak ki tényeket sokszor. Egyik csoportot sem szeretném megbántani, de Magyarországon kb.: 4000 szerb él. Évekig ment a közszolgálati Tv-ben, szerb nemzetiségi magazin. Azonban van még közel 5000 ukrán. Itt már kevesebb volt a magazin. (Románok:8000, Szlovákok:18000, Horvátok:15000, Németek:35000) Ezen felül vannak romák, kínaiak, lengyelek, bolgárok, ruszinok, görögök, örmények stb... nem kis számmal. Ne legyünk kirekesztőek, rasszisták, idegengyűlölők! Mindenkinek adjunk lehetőséget, nemzetiségének kulturális megjelenésének. Sőt! A sárgarépa termelők is kisebbségbe vannak a krumpli termelőkkel szemben! Ez aránytalan, kirekesztő! Adjuk meg nekik is a lehetőséget, a szélesebb körű tájékoztatás nevében! De könyörgöm, ha mindenki kap 30 percet magazinra, akkor nem lenne elég az idő egyrészről, másrészről a pénz. Így pedig a roma, a szerb, az ukrán és mindenki tudja hallgatni.

A romák például létrehozták maguknak a rádió C-t! Helyes! Saját hírügynökségük van a C-press. Legyen! Minden itt élő nemzetiség megtehetné ezt. Azonban él ebben az országban még egy „kisebbség” a magyar. És tényleg kisebbség sajnos. Akiknek, ha saját ízlés világuknak megfelelő esetleg ÉRTÉKEKET is bemutató rádióadóról van szó, akkor megy a nyavalygás. Mellesleg, éppen a Petőfi rádió az, akik a kisebbségek zenéjét is bemutatják. Érdekes módon van egy Bartók rádió nevű, szintén közszolgálati adó, ami szintén nem készít kisebbségi műsorokat. Ott miért nem cselekszik az ORTT??? Az rendben van? Pedig igen szűk csoporthoz szól a komolyzenéjével. A metálosok, reperek, punkok, hardcorce-sok miért nem kapnak lehetőséget a Bartók rádióban? Kirekesztés! Megyek is panaszt tenni. Remélem nem sértettem meg egyetlen kisebbséget sem, ha mégis megtörtént bocs.

A Petőfi rádió egyik sztárja:

Illusztrációs kép: http://terepnaplo.freeblog.hu/

Címkék: rádió ortt petőfi mr2

A bejegyzés trackback címe:

https://gyarmaticitrom.blog.hu/api/trackback/id/tr20319329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Retexis 2008.01.31. 13:22:15

Az ORTT saját létjogosultságát próbálja bizonyítani az ilyen hülyeségekkel. Az egészet meg kellene szüntetni. Főleg úgy, hogy az én adómból fizetik a léhűtőket.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.01.31. 13:22:28

A szlogenjük szerint (bocs, hogy nem szó szeint idézem) a zene a kultúra része, és a kultúra közvetítése pedig közszolgálat. Ez jól hangzik és meggyőző is. Nyilván némileg benne van már azzal szembeni magyarázkodás, ami most történik. Amúgy párszor volt szerencsém hallgatni, és szerintem 80%-ban irtó gagyit nyomnak. De hát ez ízlés kérdése. Ettől függetlenül ezt a műbaléhét szerintem is szimplán az váltotta ki, amire a szerző utal, a négyszeresére növekedett hallgatóság, vagyis az ORTT-nek savanya a narancs.

Noname Cowboy 2008.01.31. 13:22:53

Csakhogy a 100.000 zenekedvelő zenehallgató pont azért hallgatja mert keveset pofáznak. Én zenei adót pont a zene miatt hallagtom. Nem vagyok kíváncsi a végeláthatalan dumálásnak.
Nem mellesleg a 100.000 hallgató potenciális pénzbevételi forrás is lehetne.

Kisebbség 2008.01.31. 13:23:08

Még valami: azt írod, hogy "Az ORTT vizsgálatot indított a Petőfi rádió ellen a közszolgálati műsorszolgáltatók törvényének be nem tartása végett ."

Nem végett. Hanem miatt. Továbbá nincs külön törvény a közszolgálati műsorszolgáltatóknak.

Kisebbség 2008.01.31. 13:25:11

BBC. Aha. Hány országos programja van a BBC-nek?

Rá Dios 2008.01.31. 13:26:34

Az ORTT, mint olyan, egy jószándékúnak is gondolható, ám az egyidejűleg teljesítendő kompromisszumoktól terhelt törvényt őrző testületként afféle "Gőzhajószabályozási Hivatal" a megváltozott és további gyors változásokkal számoló médiavilágban.
Az MR (Magyar Rádió) óriási, majdnem halálosnak bizonyuló késéssel kezdett igazodni a - nem biztos, hogy "Szép" - Új Világhoz. Amikor csak az elnökválasztással egy teljes évet veszített a rádiókuratórium, mert egy-két civil azt megakadáűlyozta, még arra gondoltam, politikai megbízatást teljesítenek elfogult konokságukban. ma már az is megfordul a fejemben, hogy nme, ez nem politikai befolyás, hanem valakik nyilvánosan nem vállalható anyagi érdekében történt így. Ugyanaezek (is) állhatnak a félhalott ORTT mostani bugólkodása mögött. Szerintem.

Ami a szuper MR3-at, a Bartók Rádiót illeti, ott egy-egy alapos zenekritikában nem ritkán hangzik el kisebbségi vélemény :-) Mindig van ugyanis, aki "másképp' szereti".

Noname Cowboy 2008.01.31. 13:27:51

Tökmindegy mennyi van a BBC-nek. A BBC összes adója szerintem közszolgálati.
Az ORTT bazsakodás szerintem is csak felsleges hivalnokosdis szarakodás.
Valakinek biztos hiányzott a tádiókabaré.
Sokkal jobb, hogy tematizálták a magyar rádiókat.
Mindenki tudja mithol keressen.

palackos 2008.01.31. 13:27:58

a petofivel az a baj, hogy szar zenet sugaroz! :)

Noname Cowboy 2008.01.31. 13:30:30

Szar zene? Ez nagyon pejoratív.
Nekem pl a Bartók "szar zene".
Ha valaki számára valami nem tetszik nem kell hallgatni. Kell keresni mást. Senki fejéhez nem szegeznek revolvert, hogy márpedig hallgatod.

arany 2008.01.31. 13:31:54

Hajrá Petőfi !

elemző 2008.01.31. 13:33:42

Ha igazán érdelek titeket a téma, olvassátok el az alábbi tanulmányt figyelmesen!

takrad.hu/belsohtm/tanulmanyok/mennyirezene.htm

Atka átka 2008.01.31. 13:35:00

Valamiről még nem volt szó eddig: "Két nagy kereskedelmi rádió" kérte az ortt-t, hogy ugyan vizsgálódjanak már kicsit a petőfinél... Elég szánalmas szerintem így megpróbálni elintézni a versenytársat...
Itt az m1 híradó idevágó tudósítása:
www.mtv.hu/videotar/?id=17019

Sentinel 2008.01.31. 13:35:33

a libsik csináltak egy közpénzből fenntartott tilost... szépen lassan átszivárognak majd a köztörvényesek is onnan... hova lehet hányni?

gordu 2008.01.31. 13:41:44

Sentinel:

gratulálok, 2 sorban 2 hazugság.
csak mint rendesen.
dícsértessék.

caneta péter 2008.01.31. 13:42:06

Az egy nem túl ügyes, de a magyar figyelemhez éppen jól alkalmazkodó trükk, hogy a Petőfi hallgatottsága a négyszeresére nőtt. NEM, NEM NŐTT. Abban a célcsoportban, amiről beszélnek, nőtt a hallgatottsága, összértékében pedig CSÖKKENT.
A növekedé áltolánossá mondása egyszerűen hazugság, trükk, amit a jelek szerint sokan bemnyelnek (nem úgy a reklámozók ,egyébként.)
A problémák a Petőfivel a következők:
1) középgagyi, kommersz zenét játszik-- olyat, ami már létezik a piacon.
2) a Kossuth és aPetőfi egyszerre fordított hátat az ötven fölötti hallgatóknak -- ami közpénz felhasználásánál egyszerűen megengedhetetlen!
3) A selector beiktatása, mint zenei koncepció- szánalmas és valóban nem közszolgálati -- szolgáltatásra, infiormációkra, jelenségek bemutatására, új irányok felfedezésére volna szükség - ha már ehhez a hallgatói célcsoporthoz ragaszkodik a jelenlegi rádióvezetés.
4) a Petőfit a Bartókkal összevetni lehet-- de akkor érdemes volna megnézni azt is, hogy műfaji és tematikai értelemben mennyivel összetettebb a Bartók, mint a jelenlegi sivár Petőfi.

tiburi 2008.01.31. 13:42:50

Már vártam mikor lesz valami, ha valami jól megy az tarthatatlan, a kisebbség nyilvánvalóan ürügy, az ok juventusz és a danubiusz gennyrádiók piaci vesztesége.

És most mi lesz? Csinálnak egy 30 perces roma műsort, azalatt el lehet tekerni máshova... (pont mint a reklámok alatt, a többi rádió esetében...)

TBC 2008.01.31. 13:44:23

Nem kell kiforgatni a törvény szvait!
"biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését" - ez nem azt jelenti, hogy teli kell pumpálni kisebbségi műsorokkal, hanem azt, hogy a műsoroknak nem csupán egy célréteghez kell szólni. Lehet, sőt kell is könnyűzenei csatorna (mint ahogy az átszervezés előtti, értéknek számító műsorokat is ki kellett (volna) menteni más csatornákra), csupán azt a hibát nem szabadott volna elkövetni, hogy csak egy igen szűk réteg ízlésének megfelelő zenét sugároznak. Röviden: ha már könnyűzenei csatorna, akkor minden könnyűzenét szerető embernek találnia kellene neki tetsző műsort, zenét a csatornán. De ez közel sincs így, én magam is szeretem a könnyűzenét (is), ennek ellenére nagyon ritka az, amikor valami számomra hallgathatót hallok a Petőfin. A sokszínűség biztosítása egy könnyűzenei csatorna esetében pont azt jelentené, hogy bármely stílus követője találjon számára értékelhető műsort/zenét, legyen az pop, rock, metal, rap, vagy akár techno. Ilyen szempontból borzasztóan egysíkú, és valóban nem tesz eleget törvényben előírt kötelességének.
A kisebbségi álláspontok megjelenésén sem azt érti, hogy nemzetiségi műsorokat kell sugározni, hanem hogy a kínbálatnak ki kell terjedni a kevésbé elterjedt könnyűzenei stílusokra is. Valóban, sok olyan zene megy a Petőfin, ami máshol nem, de még több az olyan, ami mehetne a Petőfin, mert történetesen a zenei kisebbségek igényt tartanának rá, de mégsem található meg a kínálatukban.
Hagy írjam le még azt, hogy az oly sokszor emlegetett Bartók ezzel szemben miért is tesz eleget a törvényben leírt kötelezettségének: azért, mert bár tematikus, komolyzenei rádió, de nem ragad le csak egy stílusnál, műfajnál, hanem változatosan biztosítja a kínálat sokszínűségét, játszik mindent, ami komolyzene, a klasszicista zenétől a barokkon át egészen a kortárs komolyzenéig, és nem ragad le egyetlen stílusnál vagy műfajnál. Ezáltal, meg az által, hogy irodalmi és jazz műsorokat is sugároz, eleget tesz a komolyzenei kisebbségek igényének is.

caneta péter 2008.01.31. 13:45:27

Nagyon gáz különben, hogy az Index menniyre nyomul a jelen MR vezetés mellett, ahelyett, hogy megvizsgálná a tényeket.

(akár az olyan apróságokat is, hogy a politikai összeborult kuratóriummal a Such-elnök megszavaztatott magának 30,6 millió forint prémiumot a havi 1,7MFt-os fizetése mellé....) közpénz!
Erről miért nem csodálkozik senki?

gravy_t 2008.01.31. 13:50:16

vaksikáim,

a problémát atka átka kezdte kapizsgálni, de ő is a rossz végén fogta meg. a probléma a következő:
1. az emerkettőpetőfinagyonzene műsorstruktúrájában és zenei kínálatában is gyakorlatilag kereskedelmi rádióként funkcionál
2. ennek ellenére közszolgálati rádióként van hivatalosan bejegyezve.
= az emerkettőpetőfi rossz pályán szállt ringbe (kábé mint egy raliautó a sakkversenyen)

totál más szabályok vonatkoznak a kereskedelmi és a közszolgálati rádiókra, pl. a kereskedelmiknek sokkal többet kell fizetniük a sugárzásért, cserébe viszont nem kell kisebbségi műsort stb-t adniuk. a közszolgálatiak meg még állami támogatást is kapnak, és persze ezért az állam elvárja, hogy a csatorna a közt is szolgálja.

na erre szarik nay ívben az emerkettőpetőfi, ezért vizsgálja az óertété és ezért panaszolták be a kereskedelmi adók.

ugynis - sherlock holmestől nyúlva - ha úgy néz ki, mint egy kereskedelmi rádió, és úgy is viselkedik, mint egy kereskedelmi rádió, akkor az márpedig kereskedelmi rádió. tehát azok a szabályok vonatkozzanak rá.

ha pedig nem akarnak többet fizetni meg hasonlók, hanem meg akarják tartani a közszolgálati besorolást, hát istenkém, akkor meg kell felelni az előírásoknak.

Sentinel 2008.01.31. 13:50:38

A zsidók összepiszkítják a magyar rádiót, cigányokkal töltik fel az ország vezetését, hova hányjak? Viktort a kormányba!!!

Mi nem érthető ezen?

Dr Kangörény 2008.01.31. 13:50:48

A Petőfit 100 ezren hallgatják? Ez érdekes, mert az én baráti körömben a korábbi nulla fős hallgatóság létszáma jelentősen megnőtt. Igaz a minta nem reprezentatív. Viszont a 100 ezres szám egyszerűen hazugság.
A Bartókkal való párhuzam tökéletes. Nem zavar, amit ott sugároznak, de valóban ott sincsenek kissebbségi műsorok, és igen egysíkű a zene. Ennyi erővel őket is cseszegetni kéne.

médiacápa 2008.01.31. 13:52:00

Az MR2 nem versenytársa a Kereskedelmi rádióknak, pont a kereskedelmi rádiók által befizetett pénzekből finanszírozzák a közszolgálati adókat. Miért természetes az, hogy az állam méregdrágán bérbe ad frekvenciákat, aminek a bevételéből fenntartja a pazarlóan működő állami adókat, erre ez egyik gondol egyet és konkurenciát teremt saját eltartójának. Ki a reklámokkal a közszolgálatból!

Rá Dios 2008.01.31. 13:52:03

Elemzőnek:
A tanulmány érdekes magánvélemény. A poziciód e vitában alighanem a - meglehet - önhibáján kívül a rövidebbet húzó érdekelté, ha azok közé tartozol, akik már nem fértek bele a fix alkalmazottak sokáig fedezetlenül is tovább fizetett tömegébe.

Sentinelnek. Tkp no comment... Szar volt a szöveg, no...

Hammer · http://cartooncard.hu 2008.01.31. 13:53:02

az ORTT-t kb. akkor szét kellett volna zavarni, amikor létrehozták. nekem a korhatárkarikák óta vannak nagyon a bögyömben
(tudom, az is az elcseszett médiatörvény miatt van...)

Sentinel 2008.01.31. 13:54:15

Libsi médiatörvény, libsi hatalom. Mit vártatok tőlük? Szétlopják az országot, nyilas csürhe.

Pertuel 2008.01.31. 13:55:44

Petőfi egy gnóm volt, nézd meg fehérváron a buszpályaudvarral szemben.

loli 2008.01.31. 13:56:56

hajrá hajrá petőfi :)

nekem aztán senki ne mondja már meg mi a jó, hagy döntsem már el magam. nekem a petőfi jó, ha nincs, akkor mi lesz az én kisebbségi érdekeimmel? én szívesen adom az adómat a petőfinek, a nyugdíjasoknak pl. nem annyira.

khmm 2008.01.31. 13:58:46

"én szívesen adom az adómat a petőfinek"

Én meg nem. És mégis oda kell. Pedig csak egy szar poprádió.

kisebbség 2008.01.31. 13:59:14

Kangörény: mielőtt valamiről azt állítod, hogy hazugság, győződj is meg róla!

Sentinel 2008.01.31. 14:00:00

Ez a kommunisták műve. Útálom a kommunistákat. 20 évig voltam kommunista, de elegem lett. Most fideszes vagyok.

geod 2008.01.31. 14:00:28

Sziasztok!

Volna pár gondolatom, úgyis mint célcsoport, úgyis, mint magyar…
Azért kissé leegyszerűsíted a dolgokat, ha azt írod, h az a gondja az ORTT-nek, h nincsenek kisebbségi műsorok. Annál azért jóval több a baja: csak zene van, egy szűk csoportnak szól, stb, stb. Egyszóval: ez nem közszolgálat. Az, h ez így van sztem azért könnyen belátható még akkor is ha vki szereti az új Petőfit.
Amúgy: írod, h annyi helyen lehet kisebbségi műsorokat hallgatni: Te, figyelj már…hol?:) (zárójel: a régi Petőfin se volt…)
Aztán, h nekünk, fiataloknak szól végre már egy adó… Hát majdnem elsírom magam miattunk, fiatalok miatt. Ültek eddig rajtunk a nyugdíjasok az szólt a rádiókból amit ők akartak, sőt az egész világ nekik van kitalálva mi meg várakoztunk azt is a partvonalon kívül. Mindezt a XXI. században, aha. Én spec. azt a zenét szereztem meg amit akartam és az szól az autóban amit csak akarok. Ha valakinek a Petőfiből kell megtudnia mi a jó zene azzal komolyak a bajok (erre mondják a Csillagék, h nem csak a fővárosból meg városokból áll az ország és vidéken, falvak egyes helyeire még nem jut el okvetlenül a net, nem megy olyan egyszerűen a “zeneszerzés”. Én ezt elfogadom, de kilóg a lóláb: erre ugyanis kitalálták az MR regionális adóit (MR 4). Azokat kellett volna átalakítani erre a küldetésre, sztem).
Aztán, lássuk be:az összes keradó a fiatalokhoz szól. Hogy nem tetszik a bennük hallható zene? Hát sírjuk ki, h olyan legyen ami tetszik! De nem sírjuk, hallgatják több milliónyian nap, mint nap. Miért?? Ha nem hallgatná senkise lenne változás-így minek??
Részemről, mint írtam: ha zenét akarok hallgatni zenét hallgatok. Ha pedig nem, hanem MŰSORT akarok hallgatni bekapcs a radió…
Ami a támogatók véleményét úgy általában illeti (nem cask itt, máshol is), nos összecsengenek: kurvajó ez a radió, régen SOSE hallgattam de ez most kurvajó…Kérdés: akkor honnan tudod, h jobb, mint a régi??
Aki hallgatta a júniusi váltás előtti egy-mésfél évben tudja: fiatalos, modern, színvonalas, sokrétű, sokaknak szóló rádióadó volt, kb. 50%-ban már zenét adtak akkor is, méghozzá épp’ azokat, mint ma. Méltó “társa” volt a Café-nak. Igaz, volt benne naponta 50 perc nótaműsor, meg 10 perc vízállásjelentés, nohiszen..de volt benne beszélgetés, kabaré, sport, háttérműsorok és-újra mondom-sok, sok jó zene. Abból kellett volna egy fiatalokat el is érő adót fejleszteni, de ugye ahhoz dolgozni is kellett volna. Ehhez meg elég volt kirúgni egy szatyor embert, felvenni ingyér olyan kapahangú arcokat, mint a Varró Szabolcs és benyomni a számgépet azt ennyi. Fillérekből megvan. És állítom: a fő cél ez volt. A sparen…
Aztán biztos én vok a hülye de nekem döbbenetes az, h mennyire intoleránsak vagyunk az idősebbekkel szemben-meg az is, h tényleg ennyire nem szeretjük az eszünket is használni rádiózás közben...
Amúgy: arra gondolt valaki is, h az a kb. 5 millió ember aki nem tud napközben tv-t nézni, neten lenni attól elveszik az olimpiát is ( oly sok más, nem idetartozó megaláztatás után és mellett)?? Pedig-aki hallotta, tudja-minden elérhető médiumnál magasabb színvonalon adta ezt az eseményt a Magyar Rádió, naponta 14-18 órában. A vesztes alsó “országrésztől” ezt is elveszik.
A baromira növekvő hallgatottságról: azért ezek a fantasztikus számok cask egy adott korosztályra vonatkoznak ám.:) A felettiek meg abszolút nem hallgatják már, így a szaldó: egy jó nagy nulla. És mivel ez közszolgálati adó (ergo: mi tartjuk fent…), így összességében éppen annyira adóra fizetünk éppen annyit. Egy a különbség: most az mind a rádióé, hiszen műsorkészítés összege: 0 ft…

nas 2008.01.31. 14:01:29



az, hogy a kereskedelmi rádiók szert adnak, az nem tűnt fel senkinek, mert senki sem adott jót.

nekik kellemetlen volt a petőfi, mert elszipkázta a hallgatókat.

viszont ortt-be delegált jobboldali pártcsinovnyikok felkarolták azokat a kedves kollégákat, akik kihullottak az MR-ből.

most ezek a többnyire tehetségtelen péniszek széles gábor médiavállakozásaiban dolgoznak, pedig sokkal szívesebben csinálnának kisebbségi műsort az MR-nél. ott ugyanis nem nagyon kell dolgozni (szélesnél azért keményen kell teperni még az éhbérért is).

médiacápa 2008.01.31. 14:02:43

Kangörény, azért mert a haverjaid ezt hallgatják, még nem jelenti azt, hogy mindenki ezt hallgatja. Az a 100 ezer igen közel áll a valósághoz. Ha nem hiszed, nézz utána te magad.

www.szondaipsos.hu/file/radio2007december.ppt#285,14,18-49 éves korcsoport Share 2007 október-2007 december

TBC 2008.01.31. 14:03:19

"A Bartókkal való párhuzam tökéletes. Nem zavar, amit ott sugároznak, de valóban ott sincsenek kissebbségi műsorok, és igen egysíkű a zene."
Kissé fogalmi zavarban vagy. Egyrészt nem kisebbségi műsorokat ír elő a törvény, hanem olyan műsorokat, amelyek megfelelnek a kisebbségi álláspontoknak. Kisebbségről beszél, és NEM etnikai kisebbségről! Könnyűzeneileg kisebbségnek számítanak pl. a heawy metal, vagy a gothic, de talán még a techno is ide sorolható. Szóval a kínálat szempontjából említi a kisebbséget, és nem etnikai értelemben.
A Bartók meg szerinted hol egysíkú? Tematikusnak tematikus, az igaz, de a komolyzenén belül a legváltozatosabb kínálatot sorakoztat fel. Sugároz klasszicista, barokk, reneszánsz, de még kortárs zenéket is, keringőket, napjaink hangversenyeit közvetíti, ad egyházi, világi, instrumentális, vokális komolyzenét, de még jazz és népzene is megtalálható a kínálatában. Röviden: lefedi a teljes komolyzenei palettát. Ellenben a Petőfiről ugyanez a könnyűzenével összefüggésben távolról sem mondható el.
Ami meg a hallgatottságot illeti: valóban, a fizetőképes, "pénzes" hallgatók száma megnövekedett, csak épp amit elvárna az ember egy KÖZSZOLGÁLATI médiától, hogy - ha tematikus, akkor a tematikáján belül - megfeleljen a többi korosztály és réteg igényeinek is, na ebbe sz.rik bele egy nagyot az MR2. Tipikusan a tizen- és huszonévesek néhány rétegét célozza meg, miközben a komolyzenébe ennél sokkal több stílus tartozik bele...

Loga 2008.01.31. 14:04:03

az az állítás meg a tényleg egysíkú, ugyanannyira (nem) közszolgálati Bartókot többen hallgatják, az sima hazugság.

Gravi_t: a Pedőfi attól még nem válik kereskedelmi rádióvá, hogy nem olyan fos, mint a danubius vagy stb.

"gyakorlatilag kereskedelmi rádióként funkcionál"

gyakorlatilag elfelejtetted megosztani velünk, hogy ahhoz elég-e megfelelően szar zenét játszani, feleslegesen pofázni, vagy vannak más funkcionális jegyek is, hogy "gyakorlatilag kereskedelmi" rádióként funkcionáljon.

Loga 2008.01.31. 14:05:22

bocs, helyesen:
"az az állítás meg, hogy a tényleg egysíkú, ugyanannyira (nem) közszolgálati Bartókot többen hallgatják, az sima hazugság."

ha5nx 2008.01.31. 14:05:43

Nem a Petőfi közszolgálatiatlanságával - hű de megmondtam - nem az a baj, hogy sokan hallgatják és akkor (az ORTT helyébe gonosz begyöpesedett öregurak társaságát képzelve) el kell taposni.

"Lehet, hogy ez a baj? Veszélyeztetné a kereskedelmi rádiónak csúfolt izéket? Á dehogy. Itt finomabb dologról lehet szó!"

Pont ezzel van a baj.
Ugyanis míg a kereskedelmi adók elég tekintélyes összegeket fizetnek azért, hogy sugározhassanak, addig a Petőfi, mint közszolgálati adó, nemhogy nem fizet, hanem még állami támogatást is kap viszont megjelenik az ő piacukon, hasonló műsorpolitikával, viszont pl. sokkal kevesebb reklámozási kényszerrel...

Amúgy semmi bajom a Petőfivel, sokat hallgatom, de ez a fenti tényt nem befolyásolja. A Petőfi állami támogatással működő konkurenciája a kereskedelmi adóknak.
S ezt valahogy rendezni kell - magam is nagyon remélem, hogy a rendezés nem a Petőfi jelen fomájának megszűntetése lesz.

G.

Rá Dios 2008.01.31. 14:05:45

Sentinel megkövetlek (nem megkövezlek, hanem megkövetlek) hiszen te viccelsz! :-)
(Én meg hogy nekedmentem...)

TBC 2008.01.31. 14:10:20

Loga: attól, mert a komolyzene nem köt le, attól a Bartók a saját területén belül nagyon is sokoldalú. Hallgass párszor bele, bőven lefedi a teljes komolyzenei oalettát. Úgy ne nyilatkozz egy csatornáról, hogy fogalmad sincs róla, mit is sugároz, csak annyit tudsz róla, hogy komolyzene...

Yoshi 2008.01.31. 14:12:18

műsorvezetők csekély szókincse:

nem vagyok kíváncsi a műsorvezetőkre
pont

tőlem akár egy géphang is bemondhatná, hogy épp mi megy (mint a rocky vagy milyen rádió az), időnként közölhetné, hogy épp a petőfit hallgatom

még a híreket is mondhatná géphang

nem érdekel egyszerűen és pont

már leírtam máshol:

ha meg akarok menekülni az idióta megmondóemberektől, ízlésterrortól, egoista "médiasztároktól", akkor annak úgy látszik, az az ára, hogy csak zene megy a rádióban

ha ez az ára, hát ez az ára!

az pedig, hogy a kereskedelmi rádióknak konkurrenciát jelent a Petőfi?

ki nem szarik bele? oldják meg! változtassanak a műsorstruktúrájukon! versenyezzenek! alázzák a porba a Petőfi rádiót!

a lehetőség adott

az pedig, hogy sivár, kommersz.... hallgass danubiust, az az idegesítő, és ott megy a kommersz.. csinált zenekarokkal együtt

az pedig, hogy - mint a tanulmányban is le volt írva - az átalakítás miatt sok felkészült, hatalmas szakmai tapasztalatokakl bíró értékes dolgozó elbocsátásával járt.... bocsánat, nem az én problémám... ha ezek igazak, örömmel felveszi őket egy kereskedelmi rádió, amit felvirágoztatnak, majd a tulajdonosokkal a lemenő nap fényében csárdást járnak....

Sentinel 2008.01.31. 14:12:23

Bartók mindig is jobban értett a zenéhez mint a Petőfi.

movhu 2008.01.31. 14:14:10

Ha már linkelni szokás, itt van amit én írtam anno:

mover.blog.hu/2007/10/13/petofi_radio_budapest_petofi_mr2_avagy_t

Azok, pedig akik amellett érvelnek, hogy nem köszolgálati, mert így meg úgy, azoknak nem nagyon tudok mit mondani. Akkor vissza lehet rakni a korábbi struktúrát, és el lehet a süllyesztőbe rakni a Petőfit, ami aztán tényleg csak nyeli a pénzt.
Miért ne lehetne egy zenét sugárzó adó közszolgálati ?

Sentinel 2008.01.31. 14:17:08

Amikor kommunista voltam, kiderült, hogy a zsidók komcsik. Liberális nem lehettem, mert azok zsidók. Ekkor kereszténnyé váltam, de kiderült, hogy Jézus is zsidó volt, ráadásul egyenlőséget hirdetett, mint a kommunisták. Vagy mint a libsik. Tiszta rémálom, ezek mindenhol ott vannak.
Amióta viszont mindent a magyarságomból vezetek le, azóta teljesen világos, hogy mi folyik itt körültöttem, a kórteremben.

Retexis 2008.01.31. 14:19:58

AZ összes rádiót betiltanám. Mi a fasznak rádió a XXI. században. Elavult technika. Rég túl kellett volna lépni rajta. Aki zenét akar hallgatni az töltse le magának!

Ahol mindenki zsidó 2008.01.31. 14:20:16

Ahol mindenki zsidó.

Loga 2008.01.31. 14:21:14

TBC:
attól, mert a könnyűzene nem köt le, attól a Petőfi a saját területén belül nagyon is sokoldalú. Hallgass párszor bele, bőven lefedi a teljes könnyűzenei palettát. Úgy ne nyilatkozz egy csatornáról, hogy fogalmad sincs róla, mit is sugároz, csak annyit tudsz róla, hogy komolyzene...

saját szavaid.
kissé csőszerűen látod a váligot, tesvérem.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.31. 14:21:17

Nézd, egyetértek, hogy a Petőfi hallgathatóvá vált, de miért kell ezért ezzel a "magyarok kisebbség a saját hazájukban" dumával jönni? Akik ezt komolyan elhiszik, azok nem Petőfit hallgatnak, hanem skin zenekarokat ;] szóval eléggé félrevisz.

Rá Dios 2008.01.31. 14:25:51

Sentinelnek:

remek, friss gondolatmenet. :-)

Éljen Petőfi. Meg a Bartók (de szépek is a versei neki...). Ja. meg az a Kossuth is. És a három nagynénjük, az MR1, az MR2 és MR3. Mind. Meg mi is!
(Az ORTT az ne!)

TBC 2008.01.31. 14:34:16

Loga kedves! Veled ellentétben én belehallgattam a Petőfibe, enélkül, "vakon" - ellenben sok itteni hozzászólóval - nem lenne bőr a képemen nyilatkozni. Az kicsit olyan lenne, mint az apáca, aki a szexről próbál meg felvilágosítani...
A könnyűzenével nincs bajom, ellenben Neked eléggé hiányosak azismereteid a könnyűzenéről, ha azt állítod, hogy a Petőfi lefedi a teljes könnyűzenei palettát.
Persze, ebbe beletartoznak olyan zenék is, amelyet nem szeretsz, vagy egyenesen utálsz, mint ahogy az én esetemben is van a Bartókon jópár olyan műsor, amit ha meghallok, egyből tekerek át más csatornára. A nagy különbség az, hogy a Bartókon van ilyen, a Petőfin meg nincs. Ezzel nincs is mit vitatkozni a sokszínűségről...
Csak úgy ismertetésként pár előadó, ami mind könnyűzene, ennek ellenére én még nem hallottam őket az MR2-n: E Nomine, Groovehouse, Zoltán Erika, Kárpátia, A-Teens, Alhana, DJ Szatmári, E-Type, Kozmix, Hungária, stb... Még hosszasan sorolhatnám a sort. Ez mind könnyűzene, de ilyet, sőt, ehhez hasonlóakat még nem hallottam a Petőfin. Pedig attól, hogy Neked, és a sok új Petőfi-hallgatónak nem tetszik, még ugyanúgy könnyűzene, és nagy részüknél azt sem lehet ráfogni, hogy más országos rádió játssza a zenáiket...

TBC 2008.01.31. 14:35:09

Ja, és akkor kinek is van csőlátása?...

gravy_t 2008.01.31. 14:36:31

Loga 2008.01.31. 14:04:03

nem a leadott zene minőségétől függ, hogy kereskedelmi-e egy rádió, hanem a rá vonatkozó szabályoktól. milyen korlátozások vonatkoznak a műsorszerkezetre, és mennyit kell befizetnie, esetleg mennyi támogatást kap.

az emerkettőpetőfi zenei kínálatával nincs több bajom, mint a többi adóéval, de ez nem is tartozik a témához - mármint az, hogy tetszik-e vagy nem.

a gond itt szerintem az, hogy olyan kereskedelmirádiós műsora van neki, viszont nem kell annyit befizetnie, mint a kereskedelmieknek (igazából semennyit sem kell befizetnie). ugyanakkor a közszolgálatiakra vonatkozó megkötéseket nem tartja be. így igazságtalanul jut versenyelőnyhöz a többi, "igazi" kerrádióval szemben.

ui.: gondolom, te is onnan tudod, milyen műsor van a juvin / danúbión / lágeren, hogy hallgatod őket. hátakkormeg? ...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 14:38:49

Ami elhangzott azzal nem nagyon érdemes kötekedni, csak egy más aspektus:

A Petőfin elhangzó rengeteg etno zene mainstreambe emelése vajon nem tesz-e sokkal többet a kisebbségek elfogadásáért, integrációjáért, mint tenne egy havi egyszeri félórás, gagyi műsor, ahol a kisebbségi politikából élők nyalják körbe egymást?

ikarus 2008.01.31. 14:39:02

nyár óta a cégnél csak az mr2 szól, kocsiban is azt hallgatom javában, a sógoromék, a szüleim, az utolsó ismerősöm is mr2-t hallgat mióta megváltoztatták...

ízlés dolga persze, meg lehet mondani, hogy szűk réteg, de a lefedett ismerettségi rétegem akik hallgatják 20-55 évig tart...

én kevselem a 100 ezres hallgatottságot, rádiónál eleve nehezebb ezt mérni már bocs...

nekem közszolgálati igenis, hogy végre van egy olyan "állami" rádió amit én is képes vagyok hallgatni, sőt elárulom nyár óta csak ez megy....

és igenis sok olyan zenekarra figyeltem fel, hogy huhh, ez tetszik, kik ezek... és akkor letöltöm netről, szal megvan a kultúraterjesztés is sztem...

amúgy meg azt nem értem ha valami végre jó, színvonalas, akkor azt mért kell egyből támadni... szánalom :(

gravy_t 2008.01.31. 14:47:01

nem azért kell támadni, mert jó, hanem mert nem a játékszabályok szerint játszik.

király rák:
sztem ortt is vmi ilyesmire gondolt, nem kimondottan kisebbségi műsorra. csak hát sok "niche" műfaj van, ami szintén könnyűzene, viszont nem kapnak felületet.

TBC 2008.01.31. 14:48:02

ikarus: igaz, számodra ez pozitív változás, viszont az eddigi hallgatókat elvesztették, akik mondjuk a körkapcsolás, vagy a kabaré, netán a magyar nóta miatt hallgatták. A "régi" petőfi is sokkal nagyobb rétegeket célzott meg, mint a mostani.
Amit meg kedves Schuch úr hangoztat, hogy a zene is kultúra: igen, kultúra. Ezt elismerem, ezen nincs mit vitatni. Az, hogy milyen szintű kultúrális értékkel bír, azon viszont lehet vitatkozni. Ha mondjuk a sokak által - többek között Schuch is ezzel érvelt - párhuzamba állított Bartókkal összehasonlítjuk, vajon Mozart képvisel nagyobb kultúrértéket, vagy Ganxsta a maga nem épp követendő szövegvilágával?
De felesleges itt érveket felsorakoztatni, ahol a hozzászólók nagy része még azt sem bírja felfogni, hogy a törvény nem etnikai kisebbségekről szól... észérvekkel is csak ott lehet vitázni, ahol a vitapartnerek is képesek azokat, illetve a tényállást felfogni...

ikarus 2008.01.31. 14:54:41

hallgattam régen is, kiskorom óta... és például a rádiókabarét a végén má olyan szinten untam... pedig régen szerettem... mindig azok a százszor hallottak és az új gagyi kabarék... kb annyira színvonalasak a kabaerén belül, mint az általad említett ganxsta a zenén belül... és akárhogy vesszük azért ganxsta is a kultúra része, ez nem azt jelenti, hogy követendő, de tessék ez is egy kissebbségi réteg...
nagyon sajnálom biztos tahó paraszt vagyok, de nem érdekel Bartók, meg tudomisén milyen ilyenolyan híres zeneszerző zenéi... neked sem kötelező ganstát hallgatni (bocs mostmár ennél akiragadott példánál maradok) és nekem se Bartókot... eddig én megtehettem, h ganstát hallgatok? nem... te megtehetted, hogy Bartókot? igen és még most is megteheted? igen

nem értem hol a probléma....

Grege 2008.01.31. 14:57:04

Hali :)

Kisebbség: légy szíves nyomj ide egy hivatalos statisztikát, mert amikor azt mondod, hogy jelenleg a Bartókot többen hallgatják,mint a Petőfit, akkor erős a gyanúm, hogy kummantasz :)

Az is egyenesen kamu,hogy a négyszeres emelkedés csak bp-n érvényes, mert pesten 15* , átlagosan pedig négyszeres a növekedés, és ez a szám nyár óta tendenciózusan növekszik, tehát a legutóbbi mérés óta (mert ezt általában negyed/félévenként teszik) már valószínű,h még több a hallgató.

-A Petőfi rádió már KÉT ÉVTIZEDE deklaráltan a FIATAL KOROSZTÁLYNAK sugároz... csókolom! A 18-30 év közöttiek 0-1% -ban hallgatták a Petőfit a nyári strukúraváltás előtt. Ott van a Kossuth és a Bartók, ami pedig az idősebb korosztálynak sugárzik. Az a helyzet, hogy eddig a fiatalok kárára a Petőfi is az idősebbeknek nyomta a műsort (hallgatottsági felmérések szerint).

geod: Indokold meg, hogy miért a regionális adóknak kéne megoldani a zenesugárzást? az elégítse ki a regionális igényeket :)
És lássuk be,hogy a keradók NEM a fiataloknak szólnak, mert ha így lenne, akkor nem nyüsszögnének és rinyálnának a Petőfire. Az szar szöveg, "hogy miért hallgatták eddig ezeket, hisz ha nem hallgatják, akkor azt is feltöltik normális zenével"
-azért hallgatták,mert nem volt más, most van más, van jobb, azt hallgatják. Eddig a sok szutyok kerrádió elüldögélt a langyos pocsiban azzal az 500 számával, kényelmes is volt az életük :)

-A régi Petőfit nem azért nem hallgatták, mert nem tudták, hogy mi megy rajta, ha így lenne, akkor ma is ugyanannyi fiatal hallgatná.:-) Az egy dolog, hogy Neked tetszett, sajnálom, hogy a mostani nem tetszik, de hallgatottsági mutatók ezt a rendszert igazolják, ez van.

-Volt EstFm -es embereket vettek fel zenei szerkesztőnek, ez azért ellentmond annak, hogy számítógép benyom és ucci, én speciel nem sajnálom hogy elküldtek egy rakás könyöklős kádert, akik nyugdíj kiegészítésnek ellébecoltak a stúdióban :) szabócsalád... MUHAHAHAAA

Amit az idősekről írtál, hát tökéletesen egyetértek Veled, legyen Nekik is tetsző műsor, van két országos rádió a Petőfin kívül. A Petőfi egyre inkább beteljesíti a neki szánt szerepet, reformálják meg az MR1/MR3 - at olyanra, hogy azt is hallgassa valaki :) miért ne férne el ott egy olimpiai közvetítés, ahogy pl. teljes kézimeccseket nyomtak most is a Kossuthon?

geod: hahó! Te se az ujjadból szopd a hallgatottsági adatokat!

Grege 2008.01.31. 15:07:57

Az azért vicces, hogy hirtelen mennyi kapitalista, versenyéltető post került be ide végső érvként :-D

Én rohadtul nem vogom sajnálni a kerrádiókat, talán a cafét, de hát az élet kegyetlen. :)

Dávid 2008.01.31. 15:09:36

Kedves ceneta péter,
Kicsit gondolkozz már el azon, amit írsz.
"1) középgagyi, kommersz zenét játszik-- olyat, ami már létezik a piacon."
Ezeket a zenéket nem játszák MO-n más rádióban. Ha ismernéd a petőfit és a többi magyar könnyűzenei rádiót nem írnál ekkora baromságokat.
Másrészt az a zene, ami a petőfin szól sokkal igényesebb a többi kereskedelmi rádió kínálatánál, ahol csak nox és mentsmegszerelemmárk szól.
És ami a legfontosabb: a petőfivel tényleg megmozdult valami itthon. Minden ismerősöm ezt hallgatja. Olyanok kezdtek el miatta rádiót hallgatni, akik azelőtt soha nem hallgattak rádiót.
Sztem, ha a friss kutatások nem is ezt mutatják, hosszú távon biztos, hogy a petőfi hallgatottsága utol fogja érni a szánalmas kereskedelmi rádiókét, és néhány hónapon belül tuti hallgatottab lesz, mint a bartók meg a kosuth együttvéve.
Aki egyetért csatlakozzon itt:
www.mr2-petofi.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=710&mr=2

TBC 2008.01.31. 15:20:31

"eddig én megtehettem, h ganstát hallgatok? nem... te megtehetted, hogy Bartókot? igen és még most is megteheted? igen"
Miért ne tehetnéd meg? Mindenkinek a saját egyéni dolga, hogy azt hallgasson, ami neki tetszik. Sőt, még közszolgálati feladat is, hogy az embereknek legyen esélye mindent (nem csak egy kiragadott szűk stíluscsoportot) meghallgatni. A Ganxsta-példa csupán arra szolgált, hogy rávilágítsak: kultúra és kultúra között is van különbség. Lehet, hogy valaminek a szórakoztató értéke nagy, de attól a kultúrértéke még nem biztos, hogy szintúgy nagy. Gondolok itt Ganxstára, a Bëlgára vagy épp Dopemanre, vagy mondjuk a Kistehén tánczenekarra. Előbbi kettőt én magam is szívesen hallgatom, mégis előbb tartom a zenéjüket élvezeti cikknek, mint kultúrcikknek. Ettől még a kultúra részei, csak nem biztos, hogy a kultúrértékük valami magasan van.
Ami meg a Kossuthot és a Bartókot illeti: egyiknek sem az idősebb korosztály a célrétege, a Kossuth egy általános közszolgálati adó, bár jellemzően 30 fölöttiek hallgatják, illetve a Bartók meg a komolyzene kedvelőinek szól, ami nem korosztályhoz kötött, nagyjából azonos mértékben hallgatják idősek is és fiatalok is.
Ami meg a fiatalságot illeti: azért nagy részük még mindig a kereskedelmi rádiókat hallgatja, pedig már egy ideje létezik az MR2 is... ezzel el is dőlt a vita, a hallgatóság nagy többségének NEM elégíti ki az igényeit.
Az MR1, és különösképp az MR3 hallgatói létszámával kapcsolatban: tudjátok, a mennyiség és a minőség sokszor egymás ellen dolgoznak. Közszolgálat esetében a fő hajtóerő nem az, hogy minél nagyobb százalék hallgassa az adott csatornát, hanem az, hogy általános közszolgálati adó esetén minden hallgatói korosztályt és réteg tájékoztatását ellássa, tematikus csatorna esetén meg az, hogy az adott témán belül minden érdeklődőnek az igényét kielégítse. Azért, mert az adott célterület - Bartók esetén a komolyzene - nem sokakat érint, még nem fognak szájbergyereket nyomni, pedig azzal látványosan emelkedne a hallgatottsága. Csak azzal pont a fő feladatát áldozná be. Az operettszínházba is többen járnának, ha Lagzi Lajcsit hívnák meg, és két műsorszám között rövidet osztanának a büfében. Csak ezzel pont az veszik el, amitől operettnek hívják... Így van a Bartókkal is, sajnos magyarországon a klasszikus zenei kultúra elég alacsony szinten van, de akit érdekel, azoknak teljeskörűen kielégéti az igényeit.
Ellenben a Petőfi sok könnyűzenét szerető ember számára hallgathatatlan.

gravy_t 2008.01.31. 15:21:01

ja, értem,. ha a szabályok semmibe vétele nekünk kedvező, akkor az úgy rendben van, és akik felszólalnak ellene, azok kapitalista versenyéltetők.

gondolom, ha az lenne, hogy a danúbiusz ingyér sugározhat, az emerkettőpetőfinek meg pengetni kell, akkor ugyanezek hőbölögnének, hogy milyh igazságtalanság!

kéremszépen, ha a médiatörvény így szól, akkor be kell tartani - ettől még nem lesz az ember vérkapitalista. vagy akkor módosítsák a törvényt.

Grege 2008.01.31. 15:22:59

A Petőfiben ráadásul tényleg benne van a potenciál, hogy egy remek rádió legyen. Még csak a "beetetés" időszaka megy, tehát a bázisbővítés a fő céljuk. A nyári playlist-es sugárzás mellé már bekerült egy-két beszélgetős műsor, van könyv/filmajánló, a hangoskönyves műsorukban, amikor vagy 10-12 percen keresztül csak felolvastak egy regényből, hát majdnem elhaltam, annyira jó volt.

A fejlődés látszik, van rá esély, hogy egy nevelő irányzat is belekerüljön, az meg nem megy egyik percről a másikra, szép folyamatosan kell rávezetni a népeket, ha egyszerre kapják az arcukba, akkor benne van, hogy eltekernek.

Én azért az ellenzők helyében is inkább kivárásra játszanék, arról nem is beszélve, hogy könnyen elsodorhatja őket a népharag, mert egyre inkább ők vannak/lesznek kisebbségben :)

Grege 2008.01.31. 15:28:46

gravy_t: Ne érts félre, semmi bajom a kapitalizmussal, Veled sincs semmi, egyszerűen a közszolgálat meg a verseny nem fér össze, soha, sehol nem volt és nem is lesz ilyen példa.

Én azt vallom, hogy a kerrádiók nem a hallgatóknak fekszenek le, hanem a kiadóknak és innentől kezdve szarok a piaci érdekükre és igen, MR2-t hallgatva teszem ezt :D

Yoshi 2008.01.31. 15:33:31

a médiatörvénnyel egy baj van:

jelenelgi állapotában, ha meg akar felelni a Rádió a törvénynek, sürgősn el kell kezdeniük Tv adást sugározni, mert jelenelg a nézőknek semmit nem nyújt....


ennyit a médiatörvényről

Grege 2008.01.31. 15:37:54

TBC: Semmi nem dőlt el, az egy dolog, hogy jelenleg még többen hallgatnak kerrádiót, de az "áttekerés" nem egyik pillanatról történik. Az viszont tény, hogy a Petőfi növekedése nem állt meg, hanem folyamatos. :-)

Persze, nem tökéletes ez így sem, de összehasonlíthatatlan a régi struktúrával, és előnyére változott. Az rossz érv, hogy azért szar most, mert igaz régebben sokkal szarabb volt a hallgatottsága, de jelenleg sem nem elégít ki mindenkit. Én erre azt mondom, hogy azért nem szar, mert sokkal jobb,mint volt, ugyanolyan értékű mindkét állítás, csak emellé még hozzájön, hogy most többen is hallgatják.

Grege 2008.01.31. 15:43:42

Yoshinál a pont, a médiatörvény úgy rossz, ahogy van, nem véletlenül van napirenden a módosítása immár vagy 5-8 éve :-)

Lehet vitatkozni az értelmezésén, csak fölösleges, mert értelmetlen, ahogy a fenti néhány idézet is mutatja.

Grege 2008.01.31. 15:46:12

TBC: amit pedig a közszolgálat definiciójának megadtál... nem írtad oda, hogy SZERINTED :-D

Rá Dios 2008.01.31. 15:46:38

Yoshi, amit a tv-kényszerről írsz, talán vicc, de komoly! Gondolj bele: a Királyi TV nem tud - elfelejtett - rádiózni, de a köztársasági Rádió tudna képet adni. Kezdhetné mondjuk az interneten, olyan You tube-szerűen...

gravy_t 2008.01.31. 15:48:24

azért a népszerű számok legszerencsétlenebb feldolgozásait, meg a minden maradék időt kitöltő college rockot közszolgálatinak hívni hát szóval...

az etnón meg a kolidzsrokkon és a béna feldolgozásokon kívül azért még elég sokminden van, amit más adók nem, vagy alig játszanak.

és akkor amitől közszolgálati lenne:
- rovatok, amelyek bemutatják a különböző stílusokat híresebb előadókkal, majd ezután lehetne ismeretleneket is tálalni
- új zenekarok bemutatása, bemutatkozási felület biztosítása, rövid interjúk
- a kerrádiók által játszott stílusokba tartozó zenék, csak minőségi előadóktól (aha, van minőségi dance is)
- ízléstágító, étvágygerjesztő műsorok, ahol "hallgathatatlan" stílusok emészthetőbb zeneszámait mutatják be, aztán később lehet keményíteni (goa, d&b, dub, különböző rockok)
- akár beszélgetős rovatok olyan riporterekkel, akik mernek is kérdezni. téma rengeteg - letöltéstől, szerzői jogtól kezdve drogokkal, bulihelyekkel kapcsolatos problémákig, tömegközlekedés, ilyesmi.

ennyi jutott eszembe. hogy ne csak kritizáljak, hanem javasoljak is.

és tartsák be a médiatörvényt.

Yoshi 2008.01.31. 15:51:12

Rá Dios:

a Yutube-on van lehetőség úgymond szponzorált műsorok nyilvánossá tételére is akár.. .de mezei feltöltéssel egyszerű felhasználó is felrakhatja, és mehet a link csak:)

nézők ki vannak elégítve :)

A Királyi TV-t mg kb 5 éve nem nézem.. ahogy a többit se
(rádiót se hallgattam)

Rá Dios 2008.01.31. 15:56:12

gravy_t:

"..és tartsák be a médiatörvényt.".
Aha. Addig meg az ORTT tart be, nekik.

gravy_t 2008.01.31. 15:59:36

grege

oké, persze. engem nem zavar, ha sokan hallgatnak emerkettőpetőfit. sőt, jó lenne, ha tényleg változatos műsora lenne, akkor még én is hallgatnám (ld. javaslatok fentebb).

csak azon kapom fel a vizet, amikor emberek azon jajgatnak, hogy miért bántják a kerrádiók az emerkettőpetőfit. hát azért, mert pont ugyanolyan műsort ad (tudom, más stílusokat ad, de alapvetően mégis olyan, mínusz a reklámok), csak ingyen sugározhat, és még reklámokat sem kell adnia. érted, hiába akarnának versenyezni vele a kerrádiók, nem azonos feltételek mellett ez nem lehetséges.

szerintem kétféle megoldás lehet:
1. maradjon közszolgálati besorolású, viszont akkor változtassanak valamennyit a műsorok összetételén. ha már egyszer az állam pénzeli. vagy
2. minősítsék át kerrádióvá annak minden "mellékhatásával" együtt.

gravy_t 2008.01.31. 16:00:36

""..és tartsák be a médiatörvényt.".
Aha. Addig meg az ORTT tart be, nekik."

erről van szó :)

Yoshi 2008.01.31. 16:03:34

gravy_t:

hallgass többet Petőfit, mert nem tudom, honann veszed hogy csak szerencsétlen feldolgozások meg college rock megy....

ez így netto hülyeség, már megbocsáss


amitől pedig _szerinted_ közszolgálati lenne:
vannak benne jó ötletek, vannak benne oylanok, amiket már úgy-ahogy kezdegetnek megvalósítani (pölö ismeretlen zenekarok bemutatása... jó, csak a zenéiket játszákk, de pölö Panonian Allstars Orchestra ska zenekarrtól zenét itt hallottam először

a beszélgetős műsoroktól viszont félek, mert könnyen nagyon rosz irányba mehet a dolog (a megmondóemberektől írtózom)

tartsák be a médiatörvényt....
betartják a médiatörvényt!
(egy állítás, másik állítás)

azt senki nem állítja, hogy jelenleg a Petőfi tökéletes, hogy ne lehetne javítani rajta.....
de el ne basszák, el ne basszák, mert...!
mert maximum megvonom a vállam, megint nem fogok rádiót hallgatni, és propagálni fogom, hogy tulajdonképpen 1% szja felajánlásokból kellene fentartani a köztévét/rádiót

gravy_t 2008.01.31. 16:05:27

hát amikor én hallgatom, akkor ezek mennek benne ... munkába menet meg hazafelé

abban meg én is benne vagyok, hogy javuljanak, írtam is.

Yoshi 2008.01.31. 16:08:11

gravy_t:

1. miért is? szerintem közszolgálati
2. miért is? szerintem közszolgálati

na nehogy már a kereskedelmi rádiók érdekeit védje az állam és a közszolgálati rádió

"gravy_t 2008.01.31. 16:00:36
""..és tartsák be a médiatörvényt.".
Aha. Addig meg az ORTT tart be, nekik."

erről van szó :) "

egy kéréds: az ORTT kinek tartozik elszámolással? mert ezt ténylegesen nem tudom

Yoshi 2008.01.31. 16:09:02

te is ezt hallgatod?

hoppáhoppá :)

bocsánat, most kicsit mosolygok :)

Grege 2008.01.31. 16:20:15

Yoshi:
gravy_t nem mond hülyeséget, tényleg jobbá is lehetne tenni ezt a struktúrát , viszont az erre való törekvés is egyértelműen látszik.

gravy_t:

www.mr2-petofi.hu/

itt a lap alján böngészd át az "előadók A-tól Z-ig menüt, sok érdekes dolgot fogsz ott találni college rock mellett :)

Amúgy tényleg vannak jó kezdeményezések, bár mintha ezt írtam volna már, de lehet,hogy nem... na mindegy :D

-hírek :)
-újonnan alakult, sehol nem hallott magyar előadók
-könyvajánló (beszélgetés az íróval, felolvasás, életrajzi elemek)
-koncertajánló / programajánló
-tv műsor aj. (pl. nemrég orwell 1948 -ára hívták fel a figyelmet, ez csak pozitívum lehet)
-volt valami informatikai beszélgetős izé is,de erre nem tudtam odafigyelni
-hangoskönyv (kiválasztanak egy valamiért aktuális szépirodalmi regényt, és abból van felolvasás)

Azt aláírom,hogy ezek max. reggel, vagy a késő délutáni programsávban vannak, de kétségtelenül vannak és jók és ezek alapján mondom, hogy tényleg ott a fejlődésre való hajlam.

Grege 2008.01.31. 16:21:54

-Az ORTT egy súlytalan sanzonbizottság
-A médiatörvényt pedig nem lehet mindenkit kielégítően betartani, mert szar, és ezért csinálnak egy merőben újat.

Yoshi 2008.01.31. 16:24:29

a netto hülyeség arra vonatkozott, hogy csak szerencsétlen feldolgozások és college rock megy

(mexikói előadót hun a fenébe hallok én máshol?)

Grege 2008.01.31. 16:29:30

na ja, nálam egy metallica bootlegnél ütött be hasonlóan a dolog :)

Gera 2008.01.31. 17:03:20

Kevéssé kulturált, ámde tömör véleményem a témában: kurva anyját az ORTT nevű semmire sem jó, közpénzt herdáló gittegylet összes tagjának.

Folyik a szar egész nap a tévékből és a rádiókból is, de az nem baj, nekik azzal van problémájuk, ha egy rádióadó egész nap zenét ad. Annyira kilóg a lóláb, hogy az egész nap ugyanazt a 10 (szar) számot játszó kereskedelmi adók ármánykodása az egész. Dögöljenek meg, feloszlatnám az egész testületet. Persze mit is várhatnánk, hisz eddigi tevékenységük is full hülyeségben nyilvánult meg (korhatárkarikák pl), ennek tökéletes betetőzése lenne a Petőfi "megrendszabályozása".

Loga 2008.01.31. 18:02:26

TBC
"Csak úgy ismertetésként pár előadó, ami mind könnyűzene, ennek ellenére én még nem hallottam őket az MR2-n: E Nomine, Groovehouse, Zoltán Erika, Kárpátia, A-Teens, Alhana, DJ Szatmári, E-Type, Kozmix, Hungária, stb... Még hosszasan sorolhatnám a sort. Ez mind könnyűzene, de ilyet, sőt, ehhez hasonlóakat még nem hallottam a Petőfin."

:D
"ismertetésként pár előadó".
nem szégelled magad?
:D

figyelj, elmagyarázom: a szó, amit keresel, vagy nem, mindegy, amiről fingod nincs, az az ÍZLÉS, tudod.

és te szereted a komolyzenét, persze.

jól el is hiszem, ilyen széles "könnyű"-"zenei" műveltséggel.
:D

"ismertetésként pár előadó".

ááááááááááááááá!! :D

ízléstelen, bóvli, fröccsöntött, susogómelegítős bazárimajom, te.

Loga 2008.01.31. 18:10:09

TBC
"Csak úgy ismertetésként pár előadó, ami mind könnyűzene, ennek ellenére én még nem hallottam őket az MR2-n: E Nomine, Groovehouse, Zoltán Erika, Kárpátia, A-Teens, Alhana, DJ Szatmári, E-Type, Kozmix, Hungária, stb... Még hosszasan sorolhatnám a sort. Ez mind könnyűzene, de ilyet, sőt, ehhez hasonlóakat még nem hallottam a Petőfin."

a nap agyhalottja címet számora kétségtelenül TBC érdemelte ki e megszólalásával, gratulálok neki.
nem érti, mi ez a Petfői, kész. :D

gravy_t 2008.01.31. 18:33:37

ja hát ha az ortt-t kell fikázni, abba én is beszállok, de hát ők is csak hozott anyagból dolgoznak, az a baj.

ha jól tudom, horvátországban vagy szlovéniában van valami olyan "ortt", amelyik tényleg nem párttagokból áll, és jóval nagyobb hatalma van - tehát a szabályalkotásba is beleszólnak, és a büntetéseket pedig teljesen ők találják ki, mindig az adott helyzetre illőt.

a tévék megregulázására vannak nekem is radikális 5leteim, de hát most nem az a téma...

yoshi:
azt azért nem mondtam, hogy ezt hallgatom, inkább áttekerek rajta. tudod, a béna feldolgozások...

geod 2008.01.31. 22:57:30

"geod: Indokold meg, hogy miért a regionális adóknak kéne megoldani a zenesugárzást? az elégítse ki a regionális igényeket :)"-bár nagyjából már leírtam, de ismétlés a tudás idesanyja.:) Szóval: a rádió góréja a Csillag úr. Nah. Ő aszonta,h azért közszolgálat ez, m olyan helyekre is eljutnak ezek a zenék ahová eddig nem. Mert az ugyan igaz, h a városokban stb már mindenki azt hallgathat és úgy ahogy akar de vidéken, falvakban nem.Nos ha ez így van akkor erre nem ez a módszer hanem az amit én írtam-az MR4-et kellett volna fejleszteni. De persze itt szó sincs erről, egyszerű pénznyúlás minimum munkával koktél készült.

"És lássuk be,hogy a keradók NEM a fiataloknak szólnak, mert ha így lenne, akkor nem nyüsszögnének és rinyálnának a Petőfire. Az szar szöveg, "hogy miért hallgatták eddig ezeket, hisz ha nem hallgatják, akkor azt is feltöltik normális zenével"
-azért hallgatták,mert nem volt más, most van más, van jobb, azt hallgatják." -A keradók nem azért rinyálnak mert nem a fiataloknak szólnak. Ez ugye már önmagában az egész kereskedelem/reklámészjárás ellen lenne, hiszen biztosan te is tudod: a híres 18-49 közötti korosztály számít csak a hírdetőknek...úgyhogy ebben alapjában sincs igazad. De, folytassuk. Tehát, a keradók azért rinyálnak, m miközben nekik vannak kötelmeik (annak fényében kaptak frekvenciát) addig a petőfi úgy ad csak zenét, h nem, h kötelmei nincsenek,de reklámozhat is plusz kap egy zsák pénzt. Pl: lásd Rádió Cafe. Pont 4 és fél évvel korábban kezdte, kibaszott jó a zene de-az adásidő 50%-ban szöveget KELL nyomnia. Pedig igényes zenét adnak, nem Danubius és tsai, mégis, csak így kapott engedélyt.Szted ez egyenlő pálya?Na ne röhögtess.
És, mint írtam, nem hallgatják többen az új Petőfit-egészen egyszerűen mások hallgatják. Hja: már még szedném légből az adatokat?? Amikor olvastam ezeket a méréseket abban le volt feketén-fehéren írva a dolog eleje és visszája is. Hja, ha te az MR-től akarod csak megtudni akkor eleve féloldalasan tájékozódsz...

"A régi Petőfit nem azért nem hallgatták, mert nem tudták, hogy mi megy rajta, ha így lenne, akkor ma is ugyanannyi fiatal hallgatná.:-) Az egy dolog, hogy Neked tetszett, sajnálom, hogy a mostani nem tetszik, de hallgatottsági mutatók ezt a rendszert igazolják, ez van."-tehát, újra: a hallgatottsági adatok csak azt igazolják, h több, sokkal több fiatal hallgatja. és nem azt, h több ember hallgatja. A kettő nem ugyanaz, megint csak leszögezem.és: de, én pedig állítom,h azért nem hallgatták mert nem ismerték. (Én is tök véletlenül találtam rá, éppen vhonnan vidékről téptem haza. És lehidaltam, h milyen king a zene és milyen jók a témák és mennyi sport van ,stb. ) És ahhoz kellett volna mocsok sok meló,h megismertessék. Ez volt a könnyebb, olcsóbb, több susit hozó út.

"Volt EstFm -es embereket vettek fel zenei szerkesztőnek, ez azért ellentmond annak, hogy számítógép benyom és ucci, én speciel nem sajnálom hogy elküldtek egy rakás könyöklős kádert, akik nyugdíj kiegészítésnek ellébecoltak a stúdióban :) szabócsalád... MUHAHAHAAA"- Azt, h számtechprogramból jön a zene (akárcsak a többi kerrádióban is) nem én mondtam, ők maguk mondták (arra a felvetésre,h túl sok az ismétlés). Ami a Szabó családot illeti: látod, ez egyszerre mutatja intoleranciádat (ami amúgy nem meglepő: ebben a kurvaországba szocializálódtál te is) és azt,h mennyire úgy okádod a régi petőfit,h nem is ismerted:ugyanis Szabóék a Kossuthon voltak..:)) Az meg külön gusztustalan, h ismeretlenül minősítesz olyan embereket akiknek munkásságáról lövásed nincs-hiszen nem hallgattad korábban a petőfit, így azt sem tudod, h lehet ha akkor belehallgatsz, akkor most egy a véleményed az enyémmel...

"Amit az idősekről írtál, hát tökéletesen egyetértek Veled, legyen Nekik is tetsző műsor, van két országos rádió a Petőfin kívül. A Petőfi egyre inkább beteljesíti a neki szánt szerepet, reformálják meg az MR1/MR3 - at olyanra, hogy azt is hallgassa valaki :) miért ne férne el ott egy olimpiai közvetítés, ahogy pl. teljes kézimeccseket nyomtak most is a Kossuthon?"-újra. nekünk kb. 1000 adó szól. Attól még, h te (is..) rühelled őket attól még neked szólnak. Tégy azért, h megváltozzanak! Asszem olimpia ügyben nem értettél meg, nem lehetsz ez alapján nagy sportkedvelő.:) Arról van szó, h az olimpia 16 napon át, reggeltől estig tart. Eddig ez úgy volt, h a petőfi napi 16-18 órában nonstop adott közvetítést.minden eseményen ott voltak, csomó riport, beszámoló,háttérinfo,közte zene,stb,stb. tehát nem egy közvetítés hanem végig. Nah, ez nem lesz. Persze, nyílván bejátszanak majd óránként 10 percet a Kossuthon azt coki.És mindazok akik nem tudnak tv-közelben vagy netközelben lenni, történetesen azért, mert tolják ennek az országnak a szekerét azok így jártak...de nem baj, mert közben majd nagggyon zene!!:))) az olimpia hangulatát meg élje át aki teheti...
Írod, h fejlődőképes, ez még csak a kezdeti stádium. Ahha. Csak azt tudnám ezt honnan veszed. Megint csak a rádió vezetőjéhez fordulok, aki aszonta egy kérdésre válaszolva, h meddig lesz csak zene és mikortól lesznek majd műsorok is: zene lesz. nagyon de nagyon sokáig csak zene. (mivel erre érzékeny vagy:forrás origo.)
Erről ennyit...

Gera 2008.02.01. 06:46:28

Egy rádiós olimpiai közvetítés a televízió és az olcsó internet korában kb száz embert érdekelhet az egész országban :)

Gera 2008.02.01. 06:47:17

Na jó, a vakok többen vannak, őket érdekelheti. Ettől függetlenül szerintem nem kéne.

geod 2008.02.01. 09:33:07

gera, már bocs de miről beszélsz? Honnan veszed ezt? Hogyan számoltad ki? Szted mindenki aki nem irodában kuksol az vak??Mert képzeld vannak akik gyárakban, üzemekben, földeken, építkezéseken, boltokban dolgoznak, meg még ki tudja mennyi olyan helyen ahol éppen nem jön még a net-meg, ideje, lehetősége sincs rá. Dolgozik ugyanis-de háttérben a rádiót hallgathatta eddig. (ráadásul iszonyatosan magas szintű volt a rádió sportosztálya!).De ahhoz, h ezt befogadd tolerancia kéne...
Arról nem szólva: olimpiát nem kéne közvetíteni az olcsó net korábban, hiszen ahhoz jut el a dolog akit csak érdekel-te, tudod,h ez az érved jó nagy öngól ugye?:) Ugyanis:az olcsó net korában direkte arra fenntartani egy rádióadót, h fincsi zenét adjon azt minek, hm? Hiszen ez aztán tényleg annak a korosztálynak szól akik igazán elérik és használják az olcsó netet, ahhoz zenéhez jutnak és akkor amikor jólesik...

Grege 2008.02.01. 12:19:11

geod: Azért nem értem ezt az indoklást, mert a regionális NEM fedik le az ország teljes területét. A regionális adóknak a nevükben is benne van, hogy mivel kell foglalkozniuk.

Egy frászt, nem olvasom az MR közleményeit, ha érdekelnek a hallgatottsági adatok, akkor ráguglizek és 10 különböző forrásból azt tudom meg, hogy nőttek és folyamatosan nőnek a hallgatottsági mutatók. Próbáld ki Te is, vagy linkeld be a forrásodat, ahol feketén-fehéren le van fektetve, hogy a rádió hallgatottsága stagnál.

Ne keverd össze azt, hogy a kerrádiók kiket akarnak és kiket tudnak megszerezni maguknak, egy slágerrádió eleve hátrányból indul a fiatalok kegyeiért, de annyira kommersz és olyan nagy a lefedettsége, hogy pl. a Café nem tudna vele versenyezni.
A versenyhelyzetről alkotott elképzeléseimet már leírtam, egyedül a Cafét sajnálom a helyzet miatt, erre szerintem találni kell valamilyen megoldást.

Ezt írod:
- Mocsok sok meló kellett volna, hogy a régi struktúrát megismertessék
-Most sokkal több fiatal hallgatja
-Most a könnyebb, olcsóbb úton járnak

Szerintem itt van egy nem kicsi ellentmondás :-D

-Az természetes, hogy számítógépről szól már a zene, majd kézzel fogják cserélgetni a lemezeket :) A zenei összeállítást viszont emberek végzik, a fent is említett EstFm-es arcok.
-A Szabócsaláddal arra utaltam, hogy milyen állapotok voltak a magyar rádióban, ezen a példán keresztül szerettem volna szemléltetni, hogy milyen nagyszerű emberek voltak az MR-nél :) de valljuk be, az iszonyat volt, a 2500 részből 1-2-t azért hallottam.

Ha már szóba került az intolerancia, akkor lehet, hogy nem Téged tartalak a legelfogulatlanabb forrásnak, így erre most nem is írok semmit :)
Az országomat pedig szeretem, azokat nem szeretem, akik lekurvázzák, továbbá a személyeskedést is kerüljük légyszi, úgy sokkal egészségesebb.

Maradjunk abban, hogy azok a sportok, amiket én igazán kedvelek, azok többnyire nincsenek kint az olimpián.
Megértettem amit írtál, de én továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy magyar eseményről az olimpián ne legyen valahol élő közvetítés. Ha a magyar kézimeccseket végignyomták, mert megtették, akkor az olimpiát sem fogják hanyagolni, legfeljebb az MR1 -re kell tekerni, ennyit mindenki ki fog bírni.

Az origós forrással bizti a kerekasztal beszélgetésre (valami on-line kérdez-felelek) gondolsz, amire még valamikor nyáron került sor emlékeim szerint.
Valóban elhangzott egy ilyen mondat, hogy ezt a struktúrát fogják még nagyon sokáig alkalmazni.... DE akkor tényleg csak zene szólt, most meg (mint fentebb írtam) már vannak magazinok is:

-tv/zene/film/könyv/mozi/színház ajánlók (külön-külön) ;
-számtech műsor
-hangoskönyv

-igenis változik az adó, ez szerintem überli a rádió vezetőjének fél évvel ezelőtti állítását. Nincs is ellentmondás, mert maradt a "nagyon zene" de a délutáni és reggeli programsávban megjelentek az összekötő műsorok, szóval a fejlődés megvan.

geod: a logikád szerint nem is kell a fiataloknak közrádió :) -az olcsó net korában miért a rádióból tájékozódjanak? viszont most mégis hallgatják, ez azért jelent valamit :)

Grege 2008.02.01. 12:20:28

Ja és tényleg szeretnék egy szerinted hiteles felmérést a hallgatottsági adatokról, mert ezek szerint a magyar netes hírportálok 85%-a hazudik ezzel kapcsolatban (a többiek meg nem írnak róla)

Grege 2008.02.01. 12:41:48

Ja, azt kifelejtettem, hogy a legutóbbi struktúraváltás előtt autóban csak a Petőfit hallgattam, igaz, hogy olyan rengeteget nem autóztam (naponta 35-40 perc), de azért van fogalmam arról, hogy mi volt akkor.

A Babucsot pl. azóta tartom az egyik legnormálisabb rádiós emberkének, de ez is mellékes :)

Viszont akkoriban nem tudtam volna huzamosabb ideig hallgatni, mert egyszerűen száraz volt, számomra sokszor szürke és fárasztó (NEEEEM, Nem azért, mert annyira intellektuális műsorok voltak, amit a csökött agyam csak nagy megpróbáltatások árán tudott volna csak felfogni, ekkor labdát nem adok fel ;) )
Tehát ott tényleg nyitottak a fiatalok felé, de nem csinálták jól, én ennek tudom be az akkori hallgatottság hiányát.

geod 2008.02.01. 13:12:14

geod: "Azért nem értem ezt az indoklást, mert a regionális NEM fedik le az ország teljes területét. A regionális adóknak a nevükben is benne van, hogy mivel kell foglalkozniuk."-azt nem értem túlságosan, miért nem lehet vmit egyből megérteni,miért szükséges 2x-3x leírni uazt...szóval:aszonta a Csillag, a petőfi főszerk-je (origo), h ez a 24/24 zene azért közszolgálat,m olyan helyekre juttat el ilyen zenét ahová más nem.Eddig világos?Ok.Továbblépek.Hol/hová sugároz az MR4? Éppen ilyen helyekre.melyik adót lett volna logikus ezzel a szándékkal megújítani?Az MR 4-et.Remélem, sikerült fognod mostmár.


"Ne keverd össze azt, hogy a kerrádiók kiket akarnak és kiket tudnak megszerezni maguknak, egy slágerrádió eleve hátrányból indul a fiatalok kegyeiért, de annyira kommersz és olyan nagy a lefedettsége, hogy pl. a Café nem tudna vele versenyezni.
A versenyhelyzetről alkotott elképzeléseimet már leírtam, egyedül a Cafét sajnálom a helyzet miatt, erre szerintem találni kell valamilyen megoldást."-engem nem érdekel,h a kerrádióknak mennyire szar vagy jó. Egy tény: érdekük,h a fiatalokat szólítsák meg. Az, h minősíthetetlen a színvonaluk nem jelenti azt,h közpénzből jogos fenntartani egy zeneadót. Ez tényleg olyan dolog, amit mi, civilek abszolút el tudnánk érni.Ha minden annyit hallgatná azokat,m pl. én (meg, ahogy így kiveszem,te is..:)) akkor semmi szükség nem volna ilyesmire. Cafe: te, és kifejtenéd mi volna a megoldás? Sztem az: legyenek uolyanok a petőfi feltételei is. 50-50 % szöveg és zene. és akkor tudod mit kapunk? A régi Petőfit!...

"Ezt írod:
- Mocsok sok meló kellett volna, hogy a régi struktúrát megismertessék
-Most sokkal több fiatal hallgatja
-Most a könnyebb, olcsóbb úton járnak
Szerintem itt van egy nem kicsi ellentmondás :-D" -nem tudom min vigyorogsz, semmiféle ellentmondást nem látok. De, direkt neked, csak lépésben megint.:P Volt tavaly június előtt egy fiatalos, ezt a zenét toló rádió. Tudott róla bárki azon túl aki véletlenül megtalálta?Alig-alig.(zárójel: írásaid alapján majd' biztos vok benne, ha akkor megtalálod, most egy fronton állunk...). Mi lett volna a logikus? megismertetni, elérni a célközönséget, reklám, marketing, nevek, stb. Mi volt a könnyebb?Kirúgni mindenkit, bekapcs a számgép, 3 arc (közte olyan kibírhatatlan,m a Varró,broáhh../) összvissz,no műsor, no költség...Viszont: reklámozniuk szabad, plusz kapják az állami csöcsöt is. Abszolút a pénzüknél vannak. Érted már?:)

"Az természetes, hogy számítógépről szól már a zene, majd kézzel fogják cserélgetni a lemezeket :) A zenei összeállítást viszont emberek végzik, a fent is említett EstFm-es arcok"-ezt nem is értem. Nem dehonesztáló megjegyzés volt tőlem,h megy a gép és annyi. Ezt azért írtam, h jellemezzem, h ez kissé egyszerűbb és olcsóbb megoldás,m műsort készíteni.


"-A Szabócsaláddal arra utaltam, hogy milyen állapotok voltak a magyar rádióban, ezen a példán keresztül szerettem volna szemléltetni, hogy milyen nagyszerű emberek voltak az MR-nél :) de valljuk be, az iszonyat volt, a 2500 részből 1-2-t azért hallottam."-majd azért meghallgatnálak, amikor a csemetéd/unokád így vélekedik vmi olyanról, ami neked vmikor sokat jelentett...sztem is uncsi volt, persze. Nekem. Meg, neked. De pl. anyámék csípték.Ilyen igénytelenek, látod...:)

"Ha már szóba került az intolerancia, akkor lehet, hogy nem Téged tartalak a legelfogulatlanabb forrásnak, így erre most nem is írok semmit :)
Az országomat pedig szeretem, azokat nem szeretem, akik lekurvázzák, továbbá a személyeskedést is kerüljük légyszi, úgy sokkal egészségesebb."-a másik kinevetését nem én "kezdtem". ha te vhogy viselkedsz akkor nézd el ha visszakapod,oksi?:) Az ország-ügy messzire vezetne, nem idetartozik, de fenntartom: ez egy kurvaország, az önző, intoleráns erőszakos lakosságával, korrupt, hozzá nem értő vezetőivel, a redvával, a graffitivel, a mindent eluraló reklámtáblákkal, a vasútjával együtt. Biztos nem fog ez tetszeni, sajnálom-én örülnék nem jobban ha ebben nem volna igazam. Sajnos félek, h igazam van.:/
Az meg, h milyen forrásnak tartasz persze a te dolgod egy azonban tény-abszolút tényszerűen igyekszem vitatkozni, és kár,h közel se az összes felvetésemre sikerül reagálnod. nyílván, a többire nem megy.

"Maradjunk abban, hogy azok a sportok, amiket én igazán kedvelek, azok többnyire nincsenek kint az olimpián.
Megértettem amit írtál, de én továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy magyar eseményről az olimpián ne legyen valahol élő közvetítés. Ha a magyar kézimeccseket végignyomták, mert megtették, akkor az olimpiát sem fogják hanyagolni, legfeljebb az MR1 -re kell tekerni, ennyit mindenki ki fog bírni."-az,h TÉGED milyen sportágak érdekelnek mérhetetlenül hidegen hagy. Elvekről van szó! Világos: mondjuk vív vmelyik vívónk odakapcs, 5 perc és megy tovább a műsor. Érted, épp csak azt veszik el az embertől ami a lényeg: az olimpiai hangulatot! Ezt persze de becsmérelheted kedvedre de akár bele is gondolhatsz. a világ legnagyobb eseménye, mely csak négyévente van,emberek milliárdjait érdekli még akkor is ha téged nem. De ez kissé nagy ár ahhoz, h csak azért mert "naggyon zene" erről le kelljen,h mondjon több millió honfitársadnak (tudod, akiket úgy szeretsz..:P)

"-igenis változik az adó, ez szerintem überli a rádió vezetőjének fél évvel ezelőtti állítását. Nincs is ellentmondás, mert maradt a "nagyon zene" de a délutáni és reggeli programsávban megjelentek az összekötő műsorok, szóval a fejlődés megvan."-úgy legyen.

"geod: a logikád szerint nem is kell a fiataloknak közrádió :) -az olcsó net korában miért a rádióból tájékozódjanak? viszont most mégis hallgatják, ez azért jelent valamit :)"-tévedsz: ez gera logikája volt már bocs. Én a saját logikáját fordítottam vissza.:)) Én végig azt mondom: lehet a fiataloknak rádiót csinálni-készen volt, 2006-2007-re megcsinálták. Aztán, ugyanazok akik felépítették,lerombolták. Elfogadhatatlan érvekkel, amik alól kilóg a pénzszerzési lóláb.
összefoglalva: te védesz vmit egy olyannal szemben amit nem ismertél. Lásd be azért kissé furcsa,nem? Én éppen ezt szeretném elmondani: ha hallgattad volna (főleg, h kiderült a cafe-t szereted) akkor tetszett volna, sőt. Na jó: nyílván kivéve a vízállást meg a nótaszót.:))

geod 2008.02.01. 13:17:46

"A GfK-Szonda szeptemberi, a helyi rádióadókra kiterjedő telefonos kutatása a budapesti és a megyeszékhelyeken élő fiatalok körében az MR2 – Petőfi hallgatottságának jelentős emelkedését mérte. A 18-39 évesek között 365 százalékos emelkedés mutatkozott a váltás előtti időszakhoz képest. Ha csak a 18-29 éves korosztályt nézzük, még nagyobb, 643 százalékos volt a növekedés (igaz, nagyon alacsony kiinduló értékkel). Ezzel ebben a korcsoportban például Győrben a harmadik, Szolnokon pedig a második leghallgatottabb adóvá vált. „Mindezek ellenére korai volna következtetéseket levonni, bár a tendencia kedvező” – teszi hozzá a főszerkesztő. A felmérés számait vizsgálva kételyeit fogalmazza meg Meszleny László is, a szakmai felügyeletet ellátó médiahatóság, az ORTT tagja: „Igaz, hogy egyes célcsoportokban nagyarányú növekedés tapasztalható, de abszolút számokat a mai napig nem ismerünk, nem tudjuk, hogy pontosan mennyien is hallgatják a Petőfit.”
A szintén a GfK-Szonda által készített, de naplós módszerű, országos eredményeket tartalmazó Nemzeti Médiaanalízis adatai egyelőre nem mutatnak ilyen mértékű előretörést a fiatal hallgatók körében. A 2007. I. negyedéves (január-március) időszakot a III. negyedévvel (július-szeptember) összevetve a 18-29 éves korosztálynál látható némi emelkedés, a 30-39 éveseknél stagnált a hallgatottság, az ennél idősebbek esetében viszont jelentősen csökkent. A görgetett adatok miatt ez a kutatás jóval lassabban reagál a változásokra, mint a telefonos módszerű, viszont a médiatervezők többsége ezt használja, amikor arról dönt, mely rádióknál költi el hirdetési büdzséjét."

Eeleje amit te szajkózol, a másik fele ami lemaradt...forrás. pl. reakció c. újság (ami amúgy király!:))

Grege 2008.02.01. 14:18:38

-De én írtam már feljebb, hogy a regionális adók nem fedik le az ország teljes területét, tehát ezt a missziót nem tudják teljesíteni :) hiába írod azt, hogy ezeket csak azok hallgatják, akik beleférnek a Csillag definíciójába, ha sokkhoz nem ér el. A Csillag meg tévedhet, Bp.-en nőtt leginkább a halgatottság :)


Én viszont úgy gondolom, hogy ha egy ország lakosságának van egy bizonyos igénye valamire, amit a piac nem tud, vagy nem akar kielégíteni, mert mondjuk silányabb szolgáltatással is megvan a biztos megélhetése, akkor szerintem ennek a kompenzálása belefér/bele kell hogy férjen a közszolgálat fogalmába. :) szerencsére ez nem egy egzakt fogalom, tehát mondhatod, hogy szerinted nincs így, de itt nem létezik abszolut igazság.

Mondjuk mi lenne akkor, ha a kerrádiók feltételei puhulnának? ;-)

De most mégis megtalálták a fiatalok az adót, ez miért van? néhány hónap alatt megtanultak reklámozni, vagy egyszerűbben ez kell a népnek? ::)

Én nem akartam fikázni senki ízlését, a szüleidét pedig végképp nem. Azt viszont bármikor aláírom, hogy a gyerekeim nem fogják szeretni azokat a meséket, zenéket, filmeket, ruhákat, amiket én szerettem,magát azt a kort, amiben én éltem fiatalként. Változik a kultúra, változnak a trendek, a divatok, nézd meg, hogy mondjuk csak 10 éve milyen fürdőrucikban jártak az emberek, az is borzalmas volt, akkoriban persze nem, de haladni kell a korral.
(Kivételek persze mindig vannak, de nem ez a jellemző, az viszont tény, hogy a szabó családot az idősebb korosztályból sem hallgatták agyon)

offtopic:
visszaolvastam amúgy már az előbb is, de nem találtam olyat a hozzászólásaimban, ami Rád nézve direktbe sértő lehetett volna.De ha így is volt, sajnálom , viszont mivel a jószándék megvan bennem ennek elkerülésére, ezért azt elvárom, hogy ha valamit sértőnek értesz, akkor szólj és ne azon agyalj, hogy hogyan tudnál valami még nagyobbat visszaszolni.
Az országhoz nagyon röviden: sok mindenben igazad van, anno nagyon belémverték, a tiszteletet a szüleim és a hazám iránt. A mai politikusokat jobbtól balig megvetem, de ez nekik szól, nem az országnak. Elég sok értelmes és normális ember él itt is, amikor körbenézek más országban nagyritkán, akkor is ez a véleményem.

ontopic:


Ontopic:
A sportrajongásomat érdekes módon Te hozta fel, azt hittem azért, mert érdekel, de ha nem, az sem baj. :)

Több millió honfitársamnak tuti nem kell lemondania róla, mert akárki megmondja, hogy pár százezer fölé sosem ment az olimpiai közvetítés hallgatottsága. Abban viszont egyetértek veled, hogy egy olipmia alkalmából illene egy közszolgálati adónak nagyobb hangsúlyt fektetni z eredményekre. De mint írtad olimpia négy évente van, akkor még az is előfordulhat,hogy többet foglalkoznak vele.

Fent írtam, hogy azért néha hallgattam a Petőfit, de eszembe sem jutott volna elpártolni a cafétól, most ez úgy módosult, hogy a cafén még meghallgatok néhány műsort. Azért ott is vannak félrement próbálkozások :)

A Gerás dologban nálad a pont, átsiklottam felette.

Én azt a rádiót védem, ami a mostani Petőfi válhat, komoly bázissal a háta mögött, és most is azt mondom, hogy ha olyan frankó lett volna a régebbi próbálkozás, akkor annak egy év alatt lett volna kézzelfogható eredménye, de most rövidebb idő alatt a nulláról építkezve eljutottak, sőt tán le is hagyták azt a szintet.
Lehet, hogy kevésbé drasztikusabb lépésekkel is kivitelezhető lett volna, nem kellett volna mindent kidobni a kukába, de ebben a mostani stratégiában is van logika.

Ha valamire nem feleltem, akkor kérdezz rá légy szíves, mert így nem fogom megtalálni, éppen melózom és amikor van egy kis szusszanásom, akkor kommentelek, nem egyhuzamban írok, így előfordulhat, hogy valamiről megfeledkezek.

Egy linket azért megköszönnék a reakció cikkei között is el lehet tévedni azért.
Két kérdés rögtön adódik:
-miért nem ír konkrét számokat egy inkább jobboldali lap egy konkrétan baloldali befolyás alatt álló rádióadóról, amikor annak a struktúraváltását követő helyzetét elemzi? :)
-mikori ez a cikk? :)

geod 2008.02.01. 14:59:13

-azt fedik le ahová el akarják juttatni. Ennyi. És sztem ne te mond meg,h mit akar a Csillag...ha ő aszonta,h ez a cél és emiatt van akkor ezt kék figyelembe venni. Ha nem ez a cél akkor visszajutunk oda-a cél a nulla meló sok lové.Nekik.

-így van, mondom is, h sztem (és, pl., az ORTT szerint is) ez nincs így.:)

-a puhulás jól hangzik de ugye a törvények szerint nem lehet puhítani. A cafe már próbálta és elutasítva...

-egyik sem. a botránnyal van teli a sajtó, az is hall róla aki nem akar. Míg a másik esetben dolgozni kellett volna rajta.

-azért a fogalmazásodból (hagy ne idézzem ide őket, sztem tudod ezt te magad is) úgy tűnt, h éppen,h fikázni akarsz. És majd meglátod úgy 30 év múlva, milyen szar lesz ha nem tudsz majd hozzájutni ahhoz amit szeretsz vagy szeretnél...

-országügy: örülök,h így érzed-mint írtam, én nem. Persze, vannak normálisok is, persze, hogyne...de elönt mindent a magyar bunkó. Ez a véleményem, fenntartom.
Az meg,h külföldön járva is képes vagy megerősödni hazánk irányában...tisztelettel vegyes hitetlenkedéssel tekintek rád!:)) nekem vhogy tök más jön le, mikor megállnak a zebrán, mikor mindenki mosolyog, mikor a határtól pl. Semmeringig összvissz látok 20 reklámóriást, míg itthon ezzel elég 200 méter, stb, nem sorolom,nna.nem ide tartozik.:)

-nem, nem érdekel a sportrajongásod tárgya.:) mint írtam, elvi dolgokról beszélek. ami tény: augusztus óta írok nagyjából 6 hetene a rádiónak, legyenek olyan kedvesek és tájokoztassanak arról (úgyis,m tulajdonost..) hogyan tervezik ezt közvetíteni? Nos, egy árva sor nem sok annyit sem reagált a közszolgálat.

-nyílván nem minden ok a cafe-nál. de, szemben vele, az egész újpetőfi (mr2..vicces...) egy elvetélt próbálkozás.:))) :p

-sztem is van benne logika csak nekem ez gusztustalan: no meló, sok lové. ennyi, nem több.Amúgy meg: sztem azt kéne tennie a Suchnak amit a programjában ígért. az meg nem ez hanem ami volt...

-reakció: ennél többet gondoltam rólad, ezért nem írtam többet.:))) ugyanis: reakcio.hu, a címoldalon ott a cikk, annak a végén keretben amit bemásoltam. Amúgy nyomtatva a januári (legfrisebb!:P) reakcióban...úgyhogy, a cikk még friss,meleg..:D

-such fideszes önkorm képviselő vagy vmi ilyesmi csinovnyik is volt. baloldali befolyásról ennyit.nem véletlen, h mindkettő okádék banda megszavazta.

Grege 2008.02.01. 15:25:10

A kerekasztal beszélgetés egyrészt régen volt, másrészt nem ez volt az egyedüli és végső érv, ez egy db volt, erre nem tudnának ilyen sikeres ideológiát építeni.
Pontosan, oda juttatnak és azt, ahova és amit akarnak... egy országos lefedettségű csatornát "nagyon zenével" :-D

-Okés, én megértettem az érveidet, meggyőzni nem győztél, de gondolom nem is ez volt a cél, mint ahogy én sem akarom ráderőltetni a véleményem, ahogy valószínűleg nem is sikerülne.

Szóbakerült itt, hogy nyílt titok a médiatörvény életképtelensége. Ha valamire, akkor arra merek nagy tételben fogadni, hogy pártjaink példás egyetértéssel fognak megszavazni a közeljövőben egy merőben új szabályozást :)
Az is nyílt titok, hogy az MR2 pont erre játszik, szinte biztosra véve, hogy addig bármilyen pereskedést el fog tudni nyújtani, amik persze a törvény elfogadása után már eleve megoldottak lesznek.

A törvényre azért sem szerencsés hivatkozni, mert annyira következetlen, hogy szinte bárminek le lehet abból vezetni az ellenkezőjét is :)

Szoktam fikázni,mindenki szokott nem is kérdéses, de ez sosem a vitapartner felé irányul, ez a minimális tisztelet, ha az emberrel szóba elegyedik valaki.

Országügy és, hogy mi lesz 30 év múlva... fene tudja, én nem hiszem azt sem, hogy van olyan ország, ahol az élet fenékig tejfel :) az egyik legnormálisabb népnek az angolokat tartom, végtelenül udvariasak, általában rendesek és segítőkészek. Viszont amikor kint voltam 3hétig londonban folyamatosan néztem a lányokat és nekem nagyon nem tetszettek. Egy szép csajt láttam, de ő magyar volt :-D
A magyar lányokat nem áldozom be holmi zebrán mosolygásért.

A no melóhoz eszembe jut, hogy mennyi időbe kerül egy metallica bootleget megcsináltatni, engedélyeztetni, terjeszteni... hát nem tom, de hogy bevállalták, az már eleve utánajárásra utal.

reakció: nem értem a gondod velem, ha az a baj, hogy nem rohantam rögtön az idézet után keresgélni a reakcióra, annak az az oka, hogy lehetett volna hónapokkal ezelőtti is a cikk, azt meg úgysem találom meg, ezért szokás linket mellékelni. Munkaidő mellett pedig éppen elég ide írogatni az agymenéseimet, másra nem marad időm ;-)

-abban azért egyetértünk, hogy ha az MR fölött álló szervezetet keressük, akkor a mindenkori kormánypárthoz fogunk kijukadni? :)

Grege 2008.02.01. 15:27:30

A rádióból pedig nyílván azért nem kapsz választ, mert meglepetésnek szánják a minden igényt kielégítő sportközvetítéseket :)

geod 2008.02.01. 16:21:50

az biztos, h ez a rádió csak azért létezhet mert van ez a médiatörvény. Mivel a két oldal (jó okkal) retteg attól,h a "másik" kerül fölénybe a közmédiumnál így inkább hagyják ezt "megtörténni".

Állj!!!Szóltam én egy szót a nőkre???:DDD ez a közép-európai vonal (lengyel-cseh-szlovák-magyar-délszláv) vmi döbbenet erős e téren ez ténykérdés.és asszem még ebben a kőkemény mezőnyben is esélyesek a mieink...;)

reakció linket mellékelhettem volna, ez igaz-csak az van, h én megvettem a lapot és abban olvastam. Miután te kértél linket utána néztem meg a weblapjukat,h azon is rajta-e vagyon.:)

ami a "meglepetést" illeti: úgy legyen!:)


hajrá cafe, csakazértis!:))

Grege 2008.02.01. 17:02:51

No, én most lelépek jól, köszi a beszélgetést, érdekes volt az álláspontod.

Hétfőig nem bizti,hogy eljutok idáig.
Hali
süti beállítások módosítása