gyarmaticitrom

Savanyú a narancs!

Friss topikok

  • irgalmatlan fivér: @movhu: idősb torjay liberálisként égette magát a magyar narancs fórumán, ifjabb torjay meg egy ... (2009.11.23. 00:17) Nem kérdezgettek sokat...
  • Grege: No, én most lelépek jól, köszi a beszélgetést, érdekes volt az álláspontod. Hétfőig nem bizti,hog... (2008.02.01. 17:02) Vizsgálat a Petőfi Rádió ellen!
  • antiati: ja és wi-fi az utcán? ... és azt is csak ugy kapjuk a Nagyoktól?!...szerintem nem lenne kifizetődő... (2008.02.01. 03:20) Betegeskedik az aranytojást tojó tyúk?
  • antiati: én éppen minap láttam ott egy bűntetést :P (2008.02.01. 02:46) Köszi!

Linkblog

Archívum

HTML

Betegeskedik az aranytojást tojó tyúk?

2008.01.28. 10:55 | gyarmaticitrom | 8 komment

Sajnos még nem sikerült a tegnap ígért uszodával kapcsolatos videót átkonvertálnom, ezért egy másik csemegével kedveskedek a tisztelt olvasóknak.

Nem volt túl régen, az előző választási ciklusban, mikor Lombos István, akkori polgármester bejelentette, hogy eladják a város tulajdonában lévő kábel TV társaságot. Igen komoly felháborodás követte döntését ellenzéki részről, ami akkor szinte érthető is lett volna, ha nem látnánk egy picit a jövőbe, ahogy azt Lombos tette, direkt vagy véletlen ezt nem tudom, de valahogy előre látta, hogy a kábel TV társaságoknak (tisztelet a kivételnek) haragoznak belátható időn belül, így a legjobbkor a legjobb áron sikerült megszabadulnia tőle.
(A jövő a levegőből érkezik)
Ezt már csak így utólag lehet látni. Már vészjósló jelek voltak a földi sugárzású digitális tv adások megjelenéséről szóló hírek. Pár év múlva egy kis doboz segítségével jóval több csatornát nézhetünk, mint ma bármilyen előfizetési díj nélkül. Ez is közrejátszhatott a döntésben. De ennél sokkal komolyabb érvágást jelent az összes Kábel TV társaságnak a romániai Digi TV megjelenése, ami döbbenetes mértékben elterjedt alig 2 év alatt. Ezt már csak fokozni tudta, hogy az addig egyeduralkodó UPC-t is kitúrta volna a piacról, ha nem kapnak észbe Szőke kapitányék.
Igaz simán megérdemelnék a csődöt! Kár hogy csak a konkurencia irdatlan méretű térhódítása kapcsán „jóárasították a tányéros tv-t!” előtte is eszükbe juthatott volna. De így már a UPC is olcsóbb a Kábel TV-nél. Arról nem is beszélve, hogy ma már tömérdek Televíziós csomagból válszthatunk, ami TELEFON zsinóron érkezik a lakásokba. Nem is beszélve a hamarosan megjelenő szintén digitális műholdas programcsomagot kínáló Boom Tv-ről! Így a kiépített hálózat csak nyűg lenne az önkormányzat nyakán. Internet még jöhet a Kábel TV-s hálózatokon, de az is csak addig, amíg ki nem építenek egy normális wi-fi hálózatot, ami a laptopok elterjedésével maximum évek kérdése lehet. Persze ez függ a város vezetőségétől is, akik már csak azért sem fogják ezt elindítani, mert akkor 100%-ig igazat kellene adjanak az akkoriban HELYESEN döntő Lombosnak (akinek akkoriban nem volt túl eredményes kommunikációja, mint mondjuk a jobboldalon Medvácz Lajosnak, Csach Gabi)
Ezért is veszített a választásokon! És persze az öszödi beszéd sem segítette őt, amiről valljuk be nem tehetett, mégis magával rántotta.
Szóval ha nem jön a hálózaton kábelen TV, nem jön Internet, marad a telefon. Természetesen ezt viccnek szántam. Konklúzió: A jelenlegi város vezetés igazán bocsánatot kérhetne Lombostól, amiért megkérdőjelezték a Kábel TV hálózat eladását! Legalább olyan intenzitással, mint amilyennel kampányoltak a ma már tisztán a jövőbe látó, helyes döntése ellen.
A cikk álltalánosságban íródott!
A Boom TV hivatalos (román) lapja:
De már él a magyar is:
-torjay-

Címkék: upc balassagyarmat digi tv

A bejegyzés trackback címe:

https://gyarmaticitrom.blog.hu/api/trackback/id/tr1314525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harth Balázs 2008.01.29. 10:29:05

Kedves Torjay Attila!

Lombos István előrelátásáról beszélni igen kockázatos dolog, akár véletlen, akár direkt. Akkoriban az ő vezetésével Balassagyarmatot nem juttatták túl jó anyagi helyzetbe. A Kábel TV eladása ezen próbált enyhíteni. A kedves Lombos Istvánnak maximum szerencséje volt.

Azért én megnézném a kedves volt polgármester életútját, és utána elgondolkoznék azon, hogy mennyire látta előre azt, amit még a UPC sem, ami csak időben észbe kapott, de nem előre gondolkodott. Lmpso István előrelátása! Na ne!

Azt se felejtsük el, hogy a Kábel Tv is észbe kaphatott volna a város tulajdonában, és lehetne nyereséges. Akkor pedig jó lett volna megtartani. A dolog nem ilyen egyszerű.

Persze az öszödi beszédről nem tehetett, de arról már igen, hogy nem állt föl Gyurcsány Ferenc mögül. Így a cinkosává vált. Úgy talán jobban bíztak volna benne? Meg az egészségügyi törvényt is simán megszavazta... Szerintem még a Nagybátyja is forogna a sírjában.

Kíáncsian várom az uszodás írást ezek után. Arról közvetlenül tudok egy-két dolot...

gyarmaticitrom 2008.01.29. 12:53:30

Kedves Hart Balázs!

Külön köszönöm, hogy neved vállalásával küldted üzeneted!
Én picit másként tudom a Kábel TV eladását illető dolgokat. Valóban hitel törlesztésre is ment belőle és amennyiben jól tudom útfelújításokra is. Lombos a város kasszát igen komoly mínusszal vette át. Én kb. -1 milliárdról tudok, ami nem biztos. Tehát volt mit lefaragni. Emellett talán Gyarmat történetében a legkomolyabb útfelújításokat valósította meg. Tehát volt helye a pénznek. Amennyiben közinfó érdemes lenne megtudni, hogy Ő mennyivel adta át a városkasszát (én tudom) és az új testület mennyinél tart. Mindamellett, hogy közintézményeink jelentős részét átadták üzemeltetésre a megyének , ezzel a működési költséget nem kis mértékben lefaragva. Tehát, hogy hol van a pénz azt nem tudni.
Lehet, hogy szerencséje volt a Kábel TV eladásával, de valljuk be, ha Csach Gáboréknak sikerült volna kiharcolni, hogy ne adják el, most vakarhatnák a fejüket. És Gyarmat el eset volna pár száz milliótól. Sőt! Veszteséges céget üzemeltetni nem jó üzlet! Persze általánosságban értve, nem konkrétan egy cégre gondolok. A UPC is előre látta, hogy mi várható, de bíztak magukban, különben szerintem nem előre kell látni esetükben, hanem normális áron kellett volna adnia szolgáltatást már évekkel ezelőtt és akkor most kényelmesen üldögélhetnének, és a Diginek kéne tekernie. Így jártak. Most pedig egymásba érnek a Szőke kapitányos reklámok... Megérdemlik!
A város tulajdonában lévő Kábel TV sem tudott volna versenyezni a Digivel. Ezt abból gondolom, hogy nem csak Balassagyarmaton van/volt önkormányzati kézben a KTV. A Digi mindenkit taccsra tett, válogatás nélkül. Az uszodás cikkből lehet, hogy csak hétvégén lesz valami... bocs.

Harth Balázs 2008.01.29. 13:35:13

Kedves Torjay Attila!

Természetes, hogy odaírom a nevem, a gondolataimat felvállalom. Arra szeretnélek megkérni, higy a h-t ne feledd a végéről.

Elmondanád nekem, hogy mennyivel adta át a városkasszát?

Érdekes azért ez. Én Juhász Péter alatt, de ugyanúgy Lombos István alatt sem tapasztaltam nagyon pozitív változásokat. Egyenlőre most sem nagyon. Persze épültek dolgok mindhárom ciklus alatt, néha átadtak valamit.

Meg nem reagáltál az utolsó előtti bekezdésemre. Az hogy is van?

Én sokkal többet vártam ettől a vezetéstől, de hogy Lombos István jobb lenne, azt nem hinném. Esetleg azért, mert a saját politikai szinezetű városnak több pénzt juttatnak. Ám csak ezért rászavazni, hát...

A lényeg, hogy nagyon örülök, hogy Lombos istván valami jót is tett, vagy inkább az ő ideje alatt valami jó is történt.

Hirtelen ennyi.

Bringa 2008.01.29. 20:18:55

Az utolsó bekezdésedre reagálva:
Én sem vagyok oda Lombosért, de benne legalább a lendület megvolt. Most meg a pótcselekvést látom csak. Néha rúgjunk egyet az előző városvezetésen és akkor nem kérdezik meg az emberek, hogy mi van az ingyenes utazással 60 év felett, miért nem lehet megállni ügyintézni napközben a "remek" új és ingyenes parkolási rendszerben. Meg ugye mindig ostorozták az előző városvezetést a vagyon kiárusítása miatt. A kábel tv-ben érdekes módon most is ott vannak a város felesleges ingatlanjainak eladását hirdető közlemények. Ostorozták az óvodák összevonását, majd néhány hónappal később az iskolákat ők vonták össze...

gyarmaticitrom 2008.01.30. 11:55:52

Kedves Harth Balázs!

Elnézést a figyelmetlenségemért. Sajnos nem találtam meg azt az újságot, amiben olvastam. Már az új testület adatára sikerült rálelnem az egyik Városi Újágban, ami 844 millió, ez mára úgytom közel megduplázódott. Legalábbis a tavalyi költségvetés, ha jól tudom 1,4 milliárdról szól. Persze ebből valszeg igen sokat lefaragtak az intézményekről való lemondással, és a minimálisnak is erős túlzással mondható fejlesztésekkel. (Lombos, ha jól tudom 22 intézményt vitt, igaz könnyebb helyzetben is volt)
Juhász Péter ideje alatt is fejlődött Gyarmat, azonban kissé bosszantó volt, hogy Szügy község és Rétság azért jóval dinamikusabban lépegetett előre. Hozzá teszem, nem volt könnyű időszaka Juhász Péternek (sem).
Az öszödi beszédes bekezdésedre azért nem reagáltam, mert arról nem engem kell kérdezned. Én más nevében nem nyilatkozhatom, hogy mit gondolt akkor, amikor hallgatta a beszédet, vagy amikor megszavazta a törvényt. Különben sem vagyok az őrangyala. Saját véleményem van az öszödi beszédről, mert ismerem, arról kérdezhetsz. Az eü törvény javaslatot nem olvastam, nem ismerem, ezért véleményt sem tudok mondani róla, sőt azt sem tudom mi lenne a helyes döntés, menni szavazni, vagy nem, igennel, vagy nemmel. Nem tudom. Igen kevés idő van hátra a tájékozódáshoz. Legalábbis, ha valaki három műszakos munkarendben melózik, mint én is, nem jut elég ideje az EÜM oldalát olvasgatni.
Én inkább rátermettségről beszélnék, mint párt városról. Debrecent nem lehet kimondott szocifellegvárnak nevezni, mégis szépen boldogulnak. Rátermett, irigylésre méltó polgármesterük van. Ennyi. Gyarmatnak is mehetne úgy, mint Lombos idején, csak a feladatok prioritásán kéne picit változtatni, és nem mindig Pinocchióra mutogatni, hanem dolgozni! A polgármester nem csak 8-16-ig polgármester! Nehéz gazdasági helyzetre hivatkozni 2007-ben? Nehéz a II. világháború után volt. Na, akkor nehéz volt. Mégis tették a dolgukat az emberek. Legalábbis szerintem. Ne hidd, hogy Medvácz Lajossal problémám van. Egy szimpatikus figura, tele jó szándékkal, és lokálpatriotizmussal. Egyszerűen többet vártam tőle/tőlük. Egy kreatív figyelmes csapat, de hibáról hibára lépkednek. Mellesleg Medvácz Lajosnak nem szabadna politizálnia legalábbis a párt politikai ambícióit várospolitikai ambíciókra kéne konvertálnia, mert pártpolitikailag túlfűtött. Lehet ez is a legfőbb probléma!

gyarmaticitrom 2008.01.30. 11:58:08

Egyébként Bringa hozzászólásival nagyjából azonosulni tudok.

antiati 2008.02.01. 03:15:47

Sziasztok!

"Egy szimpatikus figura, tele jó szándékkal, és lokálpatriotizmussal. Egyszerűen többet vártam tőle/tőlük. Egy kreatív figyelmes csapat, de hibáról hibára lépkednek." Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Magyar hangja Csah Gábor. Na mind1, nem erről akarok írni.
Inkább arról, hogy többek között miben látom Gyarmat egyik problémáját. Nincsen nagyobb földterülete - mint pl Szűgynek, vagy Rétságnak - ahol mondjuk egy nagyobb cég, nagyvállalat le tudna települni. Az az úgynevezett ipari park édeskevés akármire is. Az a kevés, aki jönni is akart, inkább elkergetve lett Gyarmatról. (ezt megintcsak az akkori városvezetés számlájára lehet írni). Ezek után a környező városok/faluk köré települtek a cégek, gondolok itt pl Szűgyre, oda fizetik az iparűzési adójukat -ami azért valljuk be, nem kevés öszeg-, ebből egy Szűgy méretű falu vígan eléldegél, van miből falut rendezni, szépül, újul a falu. Ezzel nincs is semmi baj, csakhogy az ott élők fiai, lányai persze -hova máshova- Gyarmatra járnak iskolába, gimnáziumba, amit a Város tart fenn saját kasszából. Nem csoda, ha belerokkan a büdzsé...akármelyik városvezetés is legyen az.
22es csapdája.
de majd meglátjuk, a vak is azt mondta.
Na de ez most csak így jött amolyan témafeldobásnak, elírásokért sorry, már késő van.
Jóéjt és sok szerencsét!

antiati 2008.02.01. 03:20:19

ja és wi-fi az utcán? ... és azt is csak ugy kapjuk a Nagyoktól?!...szerintem nem lenne kifizetődő...ez sem. szval várhatunk még rá egy pár évtizedet. ja, és a technológia is tarthatna ott... :)
süti beállítások módosítása